Er komt een nieuwe burgemeester van de stad Groningen, omdat de zittende burgervader Koen Schuiling op 4 september zijn afscheid aankondigde. Wie volgt hem op? Gooit D66-lid Fleur Gräper of PvdA-lid Wilma Mansveld hoge ogen? Ik hoorde deze week beide namen vallen in een treincoupé tussen Groningen en Zuidhorn.
Het gezelschap dat ik in de trein hoor speculeren over de burgemeesterskwestie in Grunn spreekt erover dat Koen Schuiling door het politieke circuit te licht wordt bevonden en hijzelf dolgraag stopt. In zijn ontslagbrief vertelt Schuiling eigenlijk dat-ie moe is:
Reflecterend op de afgelopen jaren, moet ik concluderen dat ik op dit moment niet langer de benodigde energie heb om met volle overgave aan deze opgaven te werken. Ik kan voor de Groningers niet de burgemeester zijn die Groningen verdient en nodig heeft.
Fleur Gräper – D66
En wat wordt onze stad beter van D66-ster Fleur Gräper?, klinkt een barse stem in de treincoupé. Kan ze het onderscheid wel maken tussen geld uitgeven of investeren in Groninger onderwijs?, zegt dezelfde persoon.
In ieder geval is Gräper, ex-gedeputeerde van Groningen, iemand die heel erg graag wil en zich gedraagt volgens een inmiddels geharnast D66-patroon. Dus lekker netwerken, altijd lachen op borrels, stiekempjes boeren jennen, daverend enthousiast zijn over cultuur, fietsen en boombakken stimuleren. En geheel vanzelfsprekend: buitenlandse studenten in Grunn omarmen.
Gräper schrijft op een D66-site:
Persoonlijk wil ik mij dan ook inzetten om de politieke betrokkenheid van burgers in Groningen te vergroten. Door bereikbaar te zijn en te luisteren.
Ik ben benieuwd of inwoners van de Indische Buurt, de Korrewegwijk, Selwerd, Paddepoel of het centrum op deze prachtige uitlatingen zitten te wachten. Maar dat de Stadjers rekening dienen te houden met Gräpers kandidatuur voor het burgemeesterschap is nagenoeg een zekerheidje.
Wilma Mansveld – PvdA
Een zachte vrouwenstem in de coupé zegt voorbij Hoogkerk: Doe mij maar PvdA-er Wilma Mansveld als opvolger van Koen Schuiling. Ze beschikt over meer bestuurlijke ervaring dan Gräper en is gemakkelijker in de omgang.
Nou, dat is heldere taal in de trein. Mansveld wordt in 2011 PvdA-gedeputeerde in Groningen en verkrijgt als portefeuilles onder meer economische zaken, milieu en klimaat en jeugdzorg. In oktober 2015 treedt ze als staatssecretaris Infrastructuur en Milieu in Rutte II af vanwege het kritische rapport van de enquêtecommissie Fyra.
Dagblad Trouw op 28 oktober 2015:
Mansveld liet de Fyra onder grote tijdsdruk toe op het Nederlandse spoor, ondanks waarschuwingen over technische problemen. En dat terwijl het alternatief – de Beneluxlijn – was verdwenen. Ze maakte ook bepaald geen beste indruk tijdens haar verhoor met ontwijkende antwoorden.
In de treincoupé is het even stil. En dan hoor ik een man overtuigend zeggen: Mansveld heeft van deze fouten geleerd. Ze staat bekend als een harde werker en behoort niet tot het type partijtijger die we veel binnen PvdA-kringen tegenkomen.
Ik hou er stilletjes rekening mee dat deze man een oud-ambtenaar van de provincie Groningen is en Mansveld kent, toen ze er gedeputeerde was, want hij komt opvallend sterk voor haar op.
Wordt Gräper of Mansveld burgemeester van de Stadjers? Of iemand anders? In ieder geval is de sollicitatie van een PVV-lid bij voorbaat kansloos in Groningen.
Wiebe Dooper
Geraadpleegde bronnen:
https://gemeente.groningen.nl/koen-schuiling-stopt-eind-oktober-als-burgemeester-van-groningen
Het lukt technisch niet de D66-site hier te vermelden!
https://www.parlement.com/id/vjbghnhwmow3/parlementaire_enquete_fyra_2013_2016
https://www.trouw.nl/nieuws/waarom-mansveld-sneuvelde-in-het-fyra-debacle~b870fba6