De voormalige Amsterdammer Wim Schut woont met plezier in de provincie Groningen. Zijn kwaliteiten als fotograaf staan buiten kijf. Geregeld trekt hij eropuit om indrukken van het Groninger landschap vast te liggen. Schut zijn werk is intrigerend, creatief, mooi, niet opdringerig en het wekt nieuwsgierigheid op.
De ene keer geeft Schut het samenspel weer van lijnen langs de Waddendijk in combinatie met dreigende onweersluchten en de kerktoren van een wierdedorp op de achtergrond. De andere keer is er een opname van aangelegde polders met de blik op een of meerdere dijken.
Wie de provincie Groningen een beetje kent, weet dat er door de eeuwen heen diverse inpolderingen zijn geweest. Ook werd het gewest met Kerst 1717 getroffen door een verwoestende zeestorm: de Kerstvloed. Er verloren naar schatting tweeduizend mensen het leven en een veelvoud aan dieren.
Bij deze ramp werden de zeedijk en alle huizen van het waddendorp Den Andel weggeslagen. Daarna werd bijna twee kilometer noordelijker een nieuwe zeedijk aangelegd. Ten oosten van het naburige Westernieland rest nog een historisch overblijfsel van die eerdere zeedijk. In dit laatste dorp werd cabaretier Freek de Jonge in 1944 geboren.
WD