Debbie Kruit is fractieleider van de VVD en ze staat tweede op de verkiezingslijst van de liberalen voor de raadsverkiezingen in Súdwest van aanstaande woensdag 16 maart. Kruit voert het politieke debat graag in hoofdlijnen.
- Wanneer besloot jij politiek actief te gaan worden? En welk onderwerp of welke onderwerpen waarin daarin beslissend?
In 2012 ben ik lid geworden omdat ik actief wilde worden voor de VVD, de partij waar ik mijn hele leven al op stem. Ik wil laten zien dat VVD-ers zich door een goed hart en nuchter verstand laten leiden.
2. Hoeveel zetels verwacht je dat de VVD minimaal gaat behalen en maximaal?
Voorspellingen zijn moeilijk, maar wij rekenen wel op een extra zetel gezien het feit dat wij bij de landelijke verkiezingen de grootste partij in SWF waren.
3. Welke drie kwesties vragen volgens de VVD om een dringende oplossing? En waarom juist deze?
Werk moet lonen: door alle regelingen komen de werkenden er slechter uit dan mensen met een uitkering, de zogenaamde armoedeval.
Goed onderhoud in onze openbare ruimte: belangrijk om onze gemeente mooi en veilig te houden.
Geen extra regels op de landelijke regels: onze ondernemers moeten de ruimte krijgen om te ondernemen.
4. Je bent van mening dat de raad doelmatiger met tijd kan omgaan door bijvoorbeeld overbodige moties niet in te dienen. Op welke wijze krijg je zoiets concreet voor elkaar?
Als VVD proberen wij overbodige moties van tafel te krijgen of wij stemmen tegen. Als er al iets vastligt, hoef je dat niet opnieuw vast te leggen. Uit de mienskip krijgen we vaak geluiden dat het te lang duurt bij de gemeente. Laten we dan onze ambtenaren en ons college niet lastig vallen met overbodige zaken.
5. Je bent een voorstander van een debat in hoofdlijnen. In welke mate kan een fractievoorzitter daarin sturend zijn?
Bij de start van mijn fractievoorzitterschap hebben wij als fractie altijd gezegd dat we moeten blijven vasthouden aan de hoofdlijn: waar gaat het in dit raadsvoorstel precies om. Daar blijf ik ook op hameren in mijn fractie.
6. De VVD is voor een florerende agrarische sector. In welke situatie kan de lokale overheid een agrariër grond dwingen te verkopen? Of is dat voor de VVD uitgesloten?
Vooralsnog zijn wij niet van plan agrariërs te dwingen tot verkoop. Sterker nog: als een agrariër wil uitbreiden en hij verbetert zijn bedrijfsvoering met zijn geurbeleid en dierenwelzijn, dan moet hij een vergunning krijgen. Wij willen niet meer regels dan de landelijke. Landelijk kan verplichte verkoop niet worden uitgesloten en dan zullen wij moeten volgen.
7. Met name op basis van welke maatregel kan het college voor directe investeringen van ondernemers in deze regio? En waarom?
Door te zorgen dat wij geen extra beperkingen opleggen buiten de regels van hogere overheden. In SWF moet voldoende werk zijn voor onze inwoners, dus er moet voldoende ruimte zijn om bedrijven te kunnen vestigen. De gemeentelijke website moet toegankelijk zijn en ondernemers moeten makkelijk contact kunnen leggen.
8. Welke drie inhoudelijke verbanden zijn er tussen het landelijke optreden van de VVD en dat van de VVD in Súdwest? En waarom kies je voor deze?
De VVD heeft landelijk de wens om het toeslagenstelsel eenvoudiger te maken. In onze gemeente is de VVD een voorstander om de huidige participatieregelingen onder de loep te nemen en dit te vereenvoudigen en effectiever te maken.
Financiën op orde: dit geldt zowel voor de overheid als in onze gemeente. De afweging waar het geld aan uit te geven moet echt een zorgvuldige zijn, want niet alles kan.
Vrijheid is belangrijk voor iedereen: voor iedere kleur, seksuele geaardheid, godsdienst, etc. Maar die vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de ander. Vrijheid van meningsuiting is belangrijk, maar houd het respectvol.
9. In hoeverre heeft de coronacrisis, volgens jou, de huidige verkiezingscampagne beïnvloed?
De coronacrisis, net als de huidige situatie in de Oekraïne, laat zien dat Nederland kwetsbaar is. Dat betekent dat goed gekeken moet worden hoe wij minder afhankelijk kunnen worden. Naar vraagstukken als kernenergie wordt nu anders gekeken. In deze tijd moet er oog zijn voor oplossingen, die misschien niet populair zijn. De huidige situatie dwingt ons daartoe.
10. Ben je beschikbaar voor het wethouderschap in het nieuwe college? Welke politieke ambities heb je nog voor de toekomst?
Mark de Man is de afgelopen vier jaar wethouder geweest en opnieuw kandidaat. De VVD-fractie is bijna geheel vernieuwd de vorige periode en wij zijn een sterk team. En never change a winning team! Ik wil als fractievoorzitter verder op de ingeslagen koers.
(Dit is deel 5 in de serie over de raadsverkiezingen in Súdwest-Fryslân)
WD