De gemeente financieel gezond houden en ondertussen blijven investeren in de toekomst. Dat is de kern van de Voorjaarsnota 2025 van de gemeente Súdwest-Fryslân. Hierin schetst de gemeente de financiële kaders, kansen en risico’s voor de begroting van 2026.
De financiële situatie van gemeenten staat onder druk. Gemeenten krijgen steeds meer taken van het Rijk, maar minder geld om die uit te voeren. Het Rijk keert in 2026 € 2,4 miljard minder uit aan het gemeentefonds. Daarom wordt 2026 ook wel het ‘ravijnjaar’ genoemd. Voor Súdwest-Fryslân betekent dit dat de gemeente €10,5 miljoen minder te besteden heeft dit jaar. Dit vraagt om scherpe keuzes. Wethouder Henk de Boer licht toe: “Wy wolle in earlike ferdieling fan lêsten en lusten foar ús ynwenners, ûndernimmers en besikers. Dat betsjut dat lokale belestingen omheech geane, mar wy bliuwe tagelyk ynvestearjen yn foarsjenningen, duorsumens en ynnovative technologyen.”
Voorzieningen op peil en gericht investeren
In essentiële maatschappelijke voorzieningen zoals zorg, onderwijs, sport en infrastructuur blijft de gemeente investeren. De gemeente kiest bewust voor een aanpak waarin geen achterstallig onderhoud ontstaat en waarin investeringen bijdragen aan een fijne samenleving. Dit omvat onder andere duurzame woningbouw, betere ondersteuning voor ondernemers en verbeterde (digitale) dienstverlening.
Wat betekent dit voor inwoners?
De keuzes die nu gemaakt worden, hebben gevolgen voor iedereen, aldus de gemeente. Voor inwoners en ondernemers betekent dit een stijging van lokale belastingen, maar Súdwest gaat ervan uit dat de kwaliteit van voorzieningen en dienstverlening behouden blijft.
De gemeenteraad neemt in het najaar een besluit
De Voorjaarsnota 2025 bevat de kaders voor de begroting van 2026. De gemeenteraad beslist uiteindelijk over de begroting. In de raadsvergadering van 8 mei bespreekt de raad de Voorjaarsnota. Op 13 november 2025 stelt de raad de begroting voor 2026 vast. Dan is ook bekend hoeveel geld Súdwest-Fryslân precies krijgt van het Rijk.