Door MyWheels, een expertquote via ANP Expert Support Laurens van de Vijver, op Liwwadders.nl
In Parijs is gestemd vóór het autovrij maken van vijfhonderd straten, met het doel om te vergroenen en ruimte te creëren. Het creëren van autoluwe wijken, waar deelvervoer en openbaar vervoer de mobiliteit verzorgen, is een ontwikkeling die we in Nederland ook steeds meer terugzien. Maar hier heerst de vrees dat autoluwe wijken leiden tot leefstijlpolaire enclaves, en dat is begrijpelijk. Voor velen is de auto onmisbaar. In onze zoektocht naar leefbare steden mogen we de sociale gevolgen van ruimtelijke keuzes niet uit het oog verliezen. We moeten mobiliteit zo organiseren dat ruimte vrijkomt, maar toegankelijkheid behouden blijft voor álle mensen, ongeacht inkomen, beroep of woonwijk.
Het is tragisch dat we miljarden blijven investeren in openbaar vervoer, vaak met lage bezettingsgraden en hoge vaste kosten, terwijl we vandaag al technologie in huis hebben die fijnmaziger, veerkrachtiger en goedkoper is. De toekomst van mobiliteit ligt in gedeeld, flexibel en vraaggestuurd vervoer. De deelauto is daarvan geen bijproduct, maar een voorloper.
Juist in een dichtbevolkt, vergrijzend land als Nederland is het logisch om nu te kiezen voor deelmobiliteit als dragend onderdeel van het mobiliteitssysteem. Niet alleen vanwege de lagere ruimteclaim of CO₂-uitstoot, maar ook omdat het de belastingbetaler veel minder kost dan traditionele infrastructuur.
Bij MyWheels zien we dagelijks dat deelauto’s geen privilege zijn van de hippe stedeling, maar juist uitkomst bieden aan zorgmedewerkers met onregelmatige diensten, zzp’ers die af en toe naar een klant gaan en jonge gezinnen die geen tweede auto willen of kunnen betalen. Deelmobiliteit is geen academisch ideaal. Het is een praktische, inclusieve en bewezen oplossing – mits goed georganiseerd.
Deelmobiliteit creëert toegang tot een auto voor mensen voor wie autobezit onhaalbaar of inefficiënt is. Zeker in steden, waar ruimte schaars is, biedt een slim georganiseerd deelsysteem meer mobiliteit per vierkante meter. Als we deelauto’s net zo serieus nemen als het openbaar vervoer, met vergelijkbare ondersteuning, dan maken we mobiliteit écht toegankelijk voor iedereen, niet alleen voor wie zich een eigen auto kan veroorloven.
We moeten niet voor of tegen de auto zijn, maar vóór slimme toegang tot mobiliteit. Dat kan – en moet – betaalbaar, flexibel en ruimte-efficiënt. Niet door de auto te verjagen, maar door hem slimmer te organiseren.
Raadpleegt u eventueel ook: https://www.liwwadders.nl/verjaag-de-auto-niet-organiseer-hem-slimmer/