Door Vereniging Eigen Huis op Liwwadders.nl
Vereniging Eigen Huis roept het kabinet op om met spoed nieuwe stimuleringsmaatregelen voor zonnepanelen te ontwikkelen. Door het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 en stijgende vergoedingen die energieleveranciers rekenen voor teruggeleverde stroom daalt de vraag naar zonnepanelen nu al sterk. De vereniging start vandaag een landelijke petitie.
Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “Het kabinet moet huis- en appartementseigenaren veel meer vertrouwen geven dat investeren in zonnepanelen verstandig en belangrijk is. Uit het regeerprogramma en het voorliggende wetsvoorstel over de afschaffing van de salderingsregeling blijkt geen enkele toekomstvisie, terwijl zonnepanelen een belangrijke rol spelen bij de verduurzaming en de energietransitie. Het kabinet moet een terugverdientijd van 7 jaar garanderen, omdat uit de praktijk blijkt dat veel consumenten anders afhaken.” Zonder nieuw beleid lopen de terugverdientijden van zonnepanelen vanaf 2027 op naar 16 jaar*.
Kremer: “Er moeten heldere regels komen over terugleververgoedingen en -kosten van zonnestroom. Die worden nu overgelaten aan de marktpartijen en zorgen voor ongenoegen en teleurstelling als rendementen veel lager blijken te zijn dan bij de aanschaf werd beloofd. Langjarige zekerheid over de terugverdientijd is van het grootste belang; hoe langer mensen daaraan twijfelen, hoe groter de terugval in de vraag naar zonnepanelen.”
*Berekeningen van onderzoeksbureau Berenschot in opdracht van Vereniging Eigen Huis.
Funderingsproblematiek en woningbouw
Ruim 425.000 woningen kampen nu al met funderingsschade. Vereniging Eigen Huis is tevreden dat het kabinet inzet op een nationale aanpak, maar is erg bezorgd dat daarvoor slechts een zeer bescheiden budget is vrijgemaakt.
Het kabinet wil jaarlijks 100.000 nieuwe woningen realiseren. Vereniging Eigen Huis vraagt minister Keijzer om ook prioriteit te geven aan de bouw van sociale koopwoningen die betaalbaar zijn voor mensen met inkomens van 1 en 2 keer modaal, en aan het stimuleren van de verkoop van huurwoningen door corporaties. Met de opbrengsten kunnen weer nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd. Op veel locaties kan de bouw van flexwoningen de druk voor woningzoekenden verlichten.
U kunt ook raadplegen: https://www.liwwadders.nl/eigen-huis-donkere-wolken-voor-eigenaren-van-zonnepanelen/