Categorieën
Geschiedenis Media Natuur en milieu Nederland

Thom Verheul over hoe je een vergeten ramp in beeld brengt als daar geen beelden van zijn

In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf over de totstandkoming van hun werk. Dit keer Thom Verheul over de FryslânDOK ‘Stormvloed 1825’. De Watersnoodramp van 1953 in Zeeland zit nog goed in ons geheugen, maar de stormvloed van 1825 in Friesland? West- en Midden-Friesland werden zwaar getroffen door een springvloed en een stevige storm. De gevolgen van de ramp waren enorm, maar de gebeurtenis is uit het collectieve Friese bewustzijn verdwenen. Verheul vertelt hoe je een vergeten ramp in beeld kan brengen als er geen beelden van zijn.

Door Thom Verheul op Villamedia.nl

Achter mijn huis op Schiermonnikoog kwam ik hem tegen: Albert Buursma, zelfverklaard watersnood historicus. Hij had geholpen met mijn tweeluik over 50 jaar Lauwersmeer, voor mij een ontdekkingstocht van een gebied waar ik vaak doorheen reed naar Groningen of Leeuwarden. Bol van spanningen tussen natuurbeheer en boeren. “Zullen we weer wat doen samen”, vroeg ik. Hij zei iets over de stormvloed van 1825, binnenkort 200 jaar geleden, die Friesland grotendeels onder water zette. We zaten nog in 2023.

Leest u verder via: https://www.villamedia.nl/artikel/thom-verheul-over-hoe-je-een-vergeten-ramp-in-beeld-brengt-als-daar-geen-beelden-van-zijn