(tekst: Verhalen uit de praktijk op www.nederlandtegengeorganiseerdemisdaad.nl)
Toen burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden vorig jaar een makelaarskantoor in zijn gemeente sloot, omdat de activiteiten die er plaatsvonden een bedreiging voor de openbare orde vormden, was dat groot nieuws. “Maar we hebben niets anders gedaan dan gebruik maken van de instrumenten die we tot onze beschikking hadden”, zegt stafadviseur Erik Verdoorn van de gemeente. Samen met teamchef Klaas Dunnink van de politie legt hij uit hoe een bestuurlijke aanpak het werk van criminelen kan verstoren.
Drugs zorgen in Leeuwarden voor verschillende problemen. Uit rioolwateronderzoek blijkt dat er behoorlijk stevig gebruik plaatsvindt van zowel soft- als harddrugs. “En dat zorgt ook voor drugsgerelateerde criminaliteit”, vertelt Erik Verdoorn, die sinds 2019 burgemeester Buma adviseert bij veiligheidsvraagstukken. De aanpak van ondermijning is daarbij een van de hoofdthema’s. “In de afgelopen jaren hebben we ongeveer 30 panden per jaar gesloten in verband met de teelt of handel van drugs, waarbij het in ongeveer de helft van die gevallen ging om hennepteelt. Vaak gebeurt dit in woningen. Dat laat zien hoe criminele activiteiten zich vermengen met de bovenwereld.”
Wanneer zo’n pand wordt aangetroffen, start de politie samen met het Openbaar Ministerie vaak een opsporingsonderzoek. Daarnaast wordt er een bestuurlijke rapportage gemaakt voor de burgemeester. Verdoorn: “Als er bijvoorbeeld grote hoeveelheden drugs zijn aangetroffen, of op een andere wijze kan worden vastgesteld dat er sprake is van drugshandel op die locatie, kan hij op basis van de Opiumwet besluiten die woning tijdelijk te sluiten. Ook als het politieonderzoek nog loopt. Zo’n ingrijpend besluit vraagt uiteraard om zorgvuldigheid en maatwerk van de burgemeester.”
Leest u verder via: ‘Bij aanpak ondermijnende criminaliteit is meer nodig dan alleen strafrecht’ | Verhalen uit de praktijk | Nederland tegen georganiseerde misdaad