Categorieën
De Fryske Marren Energie Súdwest

Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren tegen gaswinning tussen Follega en Woudsend

Op donderdag 26 september informeerde het Rijk inwoners en belangengroepen tussen Follega en Woudsend met een brief over de plannen voor gaswinning in het gebied door Vermilion Energy. De gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren maken zich samen met de Fryske Mijnbouwtafel sterk voor de belangen van hun inwoners. Hoewel de Rijksoverheid beslist over gaswinning, maken de gemeenten hun bezwaren opnieuw duidelijk.

Standpunt gemeenten

De gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren maken zich zorgen over bevingen, bodemdaling en de impact op de waterhuishouding, infrastructuur en gebouwen. In 2015 namen de gemeenteraden van beide gemeenten een motie aan tegen proefboringen, gaswinning en de daarbij behorende werkzaamheden. Dit standpunt is nog steeds onveranderd. “De stipe foar gaswinning ûntbrekt by ús ynwenners, om ’t sy harren soargen meitsje. Dit komt troch de situaasje yn Grinslân, dêr ’t troch boaiemdelgong en ierdbevingen in soad skea ûntstien is oan huzen en bedriuwspannen. Dy soargen diele wy mei harren. Hjirneist hawwe wy nammentlik ek noch te krijen mei de al besteande fundearringsproblemen binnen it feangreidegebiet’, aldus wethouder Henk de Boer van SWF.

Samenwerking met andere partijen

Samen met de Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en andere gemeenten blijven Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren aandacht vragen voor de zorgen van hun inwoners over de effecten van gaswinning. Ze werken hierin met elkaar samen tegen gaswinning aan de Fryske Mijnbouwtafel.

Waarom de rijksoverheid gaswinning belangrijk vindt

De Rijksoverheid zegt dat gaswinning alleen gebeurt als het veilig kan en dat gas nog nodig is voor de industrie, om huizen te verwarmen en voor een betrouwbare elektriciteitsvoorziening. Binnenlands gas zorgt voor minder afhankelijkheid van het buitenland en zorgt voor een lagere CO2-uitstoot. Vermilion wint in Fryslân gas in opdracht van de Rijksoverheid.