De koopstad, sportstad en waterstad Sneek is het slachtoffer van de gemeentelijke herindeling van 2011. In dit jaar kwam Súdwest-Fryslân tot stand uit de voormalige gemeenten Sneek, Wymbritseradeel, Wonseradeel, Bolsward en Nijefurd. Er werd in de loop der jaren ruim 18 miljoen euro vrijgemaakt voor de lokale overheidsgebouwen in en om de Marktstraat van de Waterpoortstad, maar het huidige college van PvdA, CDA en FNP onder leiding van PvdA-burgemeester Jannewietske de Vries voert een beleid ten aanzien van de hoofdplaats Sneek dat om te huilen is.
Bijna iedere week verschijnen er persberichten vanuit de gemeentelijke koker dat ergens een rijtje huizen wordt gebouwd, een fietspad verbreed of aangelegd, een lint wordt geknipt, een raadslid of commissielid geïntroduceerd en met name de wethouders Rietman (PvdA) en Dam (CDA) nauw betrokken zijn bij de ondernemers. Het valt allemaal onder de noemer van imagobuilding, waar GrootSneek, Sneeker Nieuwsblad, Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân het huidige college graag mee van dienst zijn.
Wethouder Dam wordt binnen het politieke circuit sympathiek bevonden, maar dat is een te verwaarlozen positieve bijzaak. Waar het omgaat is wat hij presteert en dat is niets van onder de indruk te zijn. CDA-er Dam rondt namens het college ergens in het midden van 2025 de visie op de Sneker binnenstad af, waaraan hij dan in totaal drie jaar heeft gewerkt. Ook onderneemt het college niets concreets ten aanzien van de neergang van het centrum van Sneek, en dan gaat het over winkelsluitingen, leegstaande panden en daarmee gepaard gaande verloedering. Daarnaast brengt de onjuiste aanpak van de autoluwe binnenstad Sneek onder leiding van wethouder Rietman voor de Waterpoortstad niets goeds teweeg.
Collegepartijen PvdA, CDA en FNP beschikken over de steun van twintig raadsleden, waarvan slechts zeven in Sneek wonen. Dertien raadsleden hebben dus een zeer grote zeggenschap over wat er concreet in beleidsmatig opzicht in de tweede stad van Fryslân gebeurt. Dit is een min of meer direct gevolg van de bestuurlijke schaalvergroting uit 2011, waardoor nogal wat sociale en democratische verhoudingen op lokaal niveau verloren zijn gegaan.
In het geval van een nog bestaande zelfstandige gemeente Sneek met raadsleden die lokale omstandigheden, cultuurhistorie, middenstand, verenigingsleven, wijken, sociaaleconomische factoren en vooral de infrastructuur goed kennen, had de huidige situatie en de toekomst van de Waterpoortstad een florissantere aanblik gehad.
Wiebe Dooper