De zomer van 2022 kenmerkt zich door politiek worstelen. Het bommetje van Wopke, het wantrouwen van D66 in het CDA, de te langdurende verontwaardiging van premier Rutte, asielzoekers die buiten slapen, koopkrachtvraagstukken en een energiecrisis. En ga zo maar door.
Rutte IV heeft behoefte aan rustmomenten om door de zware thematiek heen te manoeuvreren. Maar het kabinet is weinig tijd gegund. Op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, dient Rutte IV de Miljoenennota en de rijksbegroting voor 2023 te presenteren. En spreekt het staatshoofd, Koning Willem Alexander, de troonrede uit.
Inmiddels lekte uit dat Rutte IV miljarden uittrekt om de koopkracht op te vijzelen. Er wordt een bedrag van 16 miljard genoemd voor verhoging van minimumloon en uitkeringen, alsmede verlaging van de inkomstenbelasting. Daartegenover staan lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven. ‘Het is de zoveelste keer. Ik zag hem wel aankomen. Het lijkt wel of we niet meer meetellen’, zegt Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging Ondernemend Nederland. (bron: https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5330480/ondernemers-mkb-zzp-vvd-zieden-koopkrachtpakket)
Nieuwe Oogst schrijft op basis van Haagse inlichtingen dat de bewindslieden Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en invalminister op Landbouw) Staghouwer ondersteunden met de door hem op te stellen nieuwe perspectiefbrief voor de landbouw. En op 1 september – toen nog minister – sprak Staghouwer in Apeldoorn niet van een perspectiefbrief maar een septemberbrief. (bron: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/09/10/staghouwer-kon-geen-perspectief-bieden-wie-wel)
Hoe dan ook, premier Rutte is voorstander om de brief, met daarin een beschrijving van toekomstige inkomensperspectieven voor landbouwers, bekend te maken na de uitkomsten van gespreksleider Remkes over de stikstofsores.
Het kabinet heeft baat bij wat rust. CU-voorman Segers heeft tijd een geschikte opvolger voor de vertrokken Staghouwer te zoeken. Het is gunstig voor Hoekstra, De Jonge en resterende CDA-top om de scenario’s voor de partij te bespreken tijdens en vooral na Rutte IV.
Tussentijds sluimert de spanning over wat de politieke plannen worden van Pieter Omtzigt. Welk initiatief hij ook neemt: de partijpolitieke verhoudingen kantelen daardoor – nog – verder.
Wiebe Dooper