C&A sluit de deuren van de winkel in het Hooghuis aan de Kruizebroederstraat/Wijde Burgstraat in Sneek. Het internationale kledingconcern heeft de huur bij de eigenaar van het pand opgezegd. Dit is aan BREKT.NL medegedeeld door een betrouwbare bron. Het vertrek van C&A betekent een rampscenario voor de regio Sneek.
The McDevitt Netherlands B.V., een internationaal opererende makelaar en vastgoedbedrijf uit Amsterdam, heeft aan BREKT.NL bevestigd dat het dossier C&A bij hun in handen is. Ongetwijfeld zal het grote winkelpand tussen Kruizebroederstraat/Wijde Burgstraat, Hooghuistersteeg en Gedempte Pol bij diverse landelijke vastgoedondernemers zijn aangeboden.
Sneek is sinds 1841 de bakermat van C&A. De broers Clemens en August Brenninkmeijer vestigen aan de even zijde van de Oosterdijk een magazijn waar stoffen liggen opgeslagen en worden verhandeld. In 1855 kopen ze een dubbel pand aan de overzijde Oosterdijk 7-9, tussen de huidige vestigingen van Bakker Bart en bruna.
C&A blijft een magazijn, maar zes jaar later wordt het pand voor de helft een winkel. Er wordt gestart met de verkoop van confectiekleding, dat wil zeggen op voorraad gemaakte kleren in standaardmaten. Het past allemaal in een bredere ontwikkeling waarin na 1850 winkels in het stadsbeeld toenemen. Veel woonhuizen aan het Grootzand en de Oosterdijk krijgen namelijk de functie van winkel.
Clemens en August beëindigen hun actieve loopbaan in 1879. De nieuwe generatie opent in 1881 een tweede vestiging in Leeuwarden. In Amsterdam volgen twee winkels in 1893 en 1896. C&A komt internationaal op de kaart als in 1911 een zaak in Berlijn wordt geopend.
C&A aan de Oosterdijk verandert in 1898 grondig. Een deel van de zaak wordt ingericht voor jongens- en herenkleding. De verkoop van stoffen in de damesafdeling wordt gestaakt. De aandacht verschuift naar de verkoop van met name meisjes- en damesmantels, vervaardigd in eigen atelier. C&A heeft dan nog geen oog voor damesconfectie.
In 1940 verhuist C&A van de Oosterdijk naar het Hooghuis aan de Kruizebroederstraat/Wijde Burgstraat. De aanstaande sluiting van dit winkelbedrijf betekent enorme imagoschade voor de regio Sneek, zowel vanuit economisch en cultuurhistorisch oogpunt en tekenend voor de neergang van de Waterpoortstad die momenteel plaatsvindt.
Wiebe Dooper