Door PvdA Leeuwarden
Leeuwarden, 1 december 2024 – De Partij van de Arbeid (PvdA) Leeuwarden heeft schriftelijke vragen ingediend bij het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) met betrekking tot het voornemen van de huidige regering om de voorrang voor de huisvesting van statushouders af te schaffen. Gemeenteraadslid Cem Kaya van de PvdA Leeuwarden vraagt het College om opheldering over de effectiviteit van dit voornemen en de huidige stand van zaken rondom de huisvesting van statushouders in de gemeente Leeuwarden.
De PvdA Leeuwarden wil onder andere weten hoeveel statushouders momenteel wachten op een woning in de gemeente Leeuwarden als gevolg van de wettelijke taakstelling. De PvdA Leeuwarden verzoekt het College om een overzicht te delen waarop de wettelijke taakstelling en het aantal daadwerkelijk gevestigde statushouders per jaar sinds de invoering van deze taakstelling wordt getoond.
Daarnaast vraagt de PvdA Leeuwarden om inzicht in de prioriteit die het College geeft aan de huisvesting van statushouders conform de wettelijke taakstelling, met toelichting door middel van voorbeelden of genomen maatregelen. De PvdA Leeuwarden wil ook weten wat de drie belangrijkste oorzaken zijn waardoor het College wel of niet kan voldoen aan de jaarlijkse taakstelling.
Verder vraagt de PvdA naar de mening van het College over het voornemen van de regering om de Spreidingswet in te trekken en de mogelijke gevolgen hiervan, inclusief de impact op de sociale huurmarkt, de uitstroom uit asielzoekerscentra, en de inburgering en participatie van statushouders. De PvdA Leeuwarden wil weten of deze maatregelen juist leiden tot overvolle AZC’s, meer illegalen en daklozen, en wat de gevolgen zijn als de voorrang voor statushouders wordt ingetrokken terwijl de wettelijke taakstelling blijft bestaan.
Tot slot vraagt de PvdA Leeuwarden of het College van plan is om te onderzoeken of de voorrang voor statushouders toch kan worden gehandhaafd, als de overheid deze voorrang verbiedt, omdat het nu juist bijdraagt aan een betere inburgering en participatie van deze nieuwe/toekomstige bewoners.
De PvdA ondersteunt de huidige wettelijke taakstelling en vindt dat deze niet moet worden afgeschaft zonder een beter werkend alternatief. De PvdA Leeuwarden benadrukt het belang van een menselijke benadering van de huisvesting van statushouders en staat voor een rechtvaardig en effectief beleid. De PvdA Leeuwarden erkent het tekort op de woningmarkt en voelt ook de impact dat het heeft op alle mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning. Het is om deze redenen dat de PvdA Leeuwarden staat voor een structurele uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen om zowel de woningnood onder statushouders als andere woningzoekenden aan te pakken.
Schriftelijke vragen: Huisvesting Statushouders
Alle gemeenten in Nederland hebben een wettelijke taakstelling om statushouders te huisvesten. Dit is vastgelegd in de Huisvestingswet 2014. Dit betekent dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het bieden van woonruimte aan statushouders. De Rijksoverheid stelt elk halfjaar vast hoeveel statushouders elke gemeente moet huisvesten, gebaseerd op een verdeelsleutel die rekening houdt met het aantal inwoners van de gemeente.
Hoeveel statushouders wachten op dit moment op een woning in de gemeente Leeuwarden als gevolg van deze wettelijke taakstelling.
Kan het College een overzicht delen waarop de wettelijke taakstelling en het aantal daadwerkelijk gevestigde statushouders wordt getoond, beide gespecificeerd per jaar (vanaf invoering)?
Hoeveel prioriteit geeft het College aan de huisvesting van statushouders conform de wettelijke taakstelling? Graag toelichten met voorbeelden of genomen maatregelen.
Wat zijn de 3 belangrijkste (grond)oorzaken dat het College wel of niet kan voldoen aan jaarlijkse taakstelling?
Wat vindt het College van het voornemen van de regering om de Spreidingswet in te trekken? Welke gevolgen verwacht het College als vervolgens ook de voorrang voor statushouders op de sociale huurmarkt wordt verboden? Zullen deze 2 maatregelen leiden tot versnelde uitstroom of voor overvolle AZC’s of eerder voor meer illegalen en daklozen? En wat voor impact hebben deze 2 maatregelen op de inburgering en participatie van deze nieuwe bewoners?
Verwacht het College dat door deze 2 maatregelen de kans op een (geschikte) woning voor andere woningzoekenden beter wordt? Graag een toelichting en onderbouwing van het antwoord.
Wat zijn de (mogelijke) gevolgen of complicaties als de overheid de voorrang van statushouders op huisvesting gaat intrekken terwijl de wettelijke taakstelling om voor huisvesting te zorgen hetzelfde blijft?
Heeft het College het voornemen om te onderzoeken om de voorrang toch te blijven geven aan statushouders als de overheid de voorrang voor statushouders verbiedt?