(tekst: Koen van Groesen van Independer)
Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: inbrekers slaan steeds vaker hun slag in schuren en garages. De eerste zes maanden van het jaar is er in Nederland al ruim 5.700 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen. Een toename van 8,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de provincies Groningen en Utrecht steeg het aantal inbraken zelfs met bijna één derde. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van Politiedata.
Landelijke grote verschillen, in Groningen fikse toename
“Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet”, aldus Independer verzekeringsexpert Michel Ypma.
Vooral in Groningen is het dit jaar oppassen geblazen. Van januari tot en met juni werden in deze noordelijke provincie 31,8% meer aangiftes gedaan dan in 2022. Ook in Utrecht (+29,8%), Zuid-Holland (+23,8%) en Overijssel (+20,4%) werd veel vaker ingebroken in schuren, garageboxen en bergingen
Kans op schuurinbraak het grootst in deze gemeenten
In heel Nederland zijn er dit jaar dus veel meer schuurinbraken, maar waar heb je eigenlijk de grootste kans om slachtoffer te worden? Om hierachter te komen, is het aantal schuurinbraken afgewogen tegen het aantal huishoudens per gemeente. En dan komt er een Brabantse gemeente op één te staan.
In Helmond gaat het – naar verhouding – het vaakst mis. Hier waren in het eerste half jaar van 2023 in totaal 22,4 schuurinbraken per 10.000 huishoudens. Ook inwoners van Zutphen en Kerkrade moeten op hun hoede zijn. De landelijke top 10 gemeenten met de grootste kans op een schuurinbraak:
- Helmond (Noord-Brabant): 22,4 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
- Zutphen (Gelderland): 19,7 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
- Kerkrade (Limburg): 18,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
- Bergen op Zoom (Noord-Brabant): 18,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
- Vlaardingen (Zuid-Holland): 18,5 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
- Venlo (Limburg): 18,1 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
- Deurne (Noord-Brabant): 16,8 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
- Sittard-Geleen (Limburg): 16,2 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
- Heemskerk (Noord-Holland): 15,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
- Nieuwegein (Utrecht): 15,7 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
Inboedelverzekering dekt inbraak
Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”
Gelukkig was er niet overal een stijging: in vier provincies daalde het aantal schuurinbraken juist. Vooral Flevoland is dit jaar veel minder aantrekkelijk voor inbrekers. In het eerste half jaar werd hier 23,6% minder ingebroken dan in 2022. Ook in Zeeland (-21,1%), Drenthe (-19,2%) en Limburg (-6,3%) daalde het aantal geregistreerde incidenten.
Meer informatie over het onderzoek is te lezen op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/schuurinbraken-2023.