Hedendaagse oorlogstokers uit de politiek, militaire kringen en media, die angst zaaien over een gewelddadige escalatie met het Poetin van Rusland, doen er goed aan De kanonnen van Augustus te lezen, het wereldberoemde boek van de Amerikaanse historica Barbara Tuchman (1912-1989). Op een indrukwekkende en gedetailleerde manier beschrijft Tuchman de voorgeschiedenis van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Misschien dat een beperkt aantal oorlogstokers iets van deze publicatie opsteekt.
Tuchman beschrijft met name het overleg van diplomaten en tal van anderen, dat aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vooraf gaat. En jammer genoeg haalt dat vele praten destijds niets uit. Ronduit bizar is het volgende beeld:
Tienduizenden jongemannen in de bloei van hun leven die blijmoedig en vol optimisme naar het front trekken, als gaan ze een groot avontuur tegemoet.
(https://psychotraumanet.org/nl/ervaringen-aan-het-front-de-beleving-van-de-eerste-wereldoorlog-en-de-rol-van-de-militaire)

Het optimisme gaat ook uit van een kortdurende oorlog, maar niets blijkt minder waar. Vijandelijkheden lopen uit op een vier jaar durende loopgravenoorlog waarbij uiteindelijk negen miljoen militaire slachtoffers vallen en zeventien miljoenen gewonden en psychische getroffenen.

Ook is het raadzaam dat de oorlogstokers een bezoek brengen aan de Last Post in het Vlaamse Ieper, waar iedere avond om 20.00 uur onder de Menen Poort de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog worden herdacht. Daarbij kan een bezoek aan het In Flanders Fiels Museum niet uitblijven.
Wiebe Dooper
In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog werd de geïndustrialiseerde wereld steeds welvarender. In de geschiedschrijving wordt die periode de Belle Epoque genoemd. Maar het optimisme en de ontwikkeling van de Europese grootmachten werd gestuwd door zelfzuchtig nationalisme en kolonialisme. Als gevolg daarvan liepen de internationale spanningen al maar hoger op. (https://www.inflandersfields.be/nl/in-flanders-fields-museum/historie)
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in augustus 1914 werd door vele Europese leiders gezien als een kans om de macht van hun economische en militaire rivalen in te tomen. Velen geloofden dat de oorlog gerechtvaardigd en van korte duur was. In december 1914 verdween de hoop op een korte oorlog, vooral aan het westfront, waar de loopgraven zich van de Noordzee tot Zwitserland uitstrekten. (https://www.hebban.nl/boek/de-eerste-wereldoorlog-dag-na-dag-ian-westwell)