Categorieën
Energie Politiek Protest

Negatieve zienswijzen tegen langere gaswinning veld Harkema / UMOG

Door provinsje Fryslân

De provincie en waterschap gaan een negatieve zienswijze indienen tegen het langer oppompen van gas bij het veld Harkema / UMOG. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft een geactualiseerd gaswinningsplan voor dit veld ingediend. Hiermee vraagt de NAM formele toestemming aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Gaswinning mag daar nu alleen dit jaar nog. Maar als het ministerie instemt mag dat tot en met 2031. 

De totale hoeveelheid op te pompen gas verandert niet ten opzichte van nu. UMOG staat voor Ureterp-Marum-Opende Oost-Grootegast. De eerder geschatte bodemdaling blijkt niet te kloppen. De bodem zakt in dit veenweidegebied naar verwachting geen 2 maar 4 centimeter.  

Friese overheden unaniem tegen gaswinning

Alle Friese overheden zijn tegen gaswinning en hebben zich verenigd in de Friese Mijnbouwtafel. Lokale overheden hebben bij dergelijke aanvragen het wettelijke recht om een zienswijze in te dienen. De minister moet daarnaar kijken en er rekening mee houden in de besluitvorming. Mocht de minister toestemming verlenen dan bestaat er nog het recht van bezwaar en beroep.  

Gedeputeerde Friso Douwstra van provincie Fryslân: “Net als de gemeente Achtkarspelen en Wetterskip Fryslân gaat ook de provincie via een zienswijze negatief adviseren over het langer winnen van gas uit het veld Harkema/UMOG. Er is geen draagvlak voor gaswinning in Fryslân. We maken ons hier grote zorgen over. Nieuwe of extra gaswinning in Fryslân? Doe het niet!”

Dagelijks bestuurslid Remco van Maurik van Wetterskip Fryslân: “Ons watersysteem wordt steeds kwetsbaarder, vooral in veenweidegebied. We waarschuwen de minister opnieuw: het totaaleffect van alle gasvelden in dit gebied is niet duidelijk. Ook Staatstoezicht op de Mijnen en TNO geven aan dat er te weinig inzicht is in de totale bodemdaling met andere gasvelden. Gaswinning hier is te risicovol.”

Wethouder Jelle Boerema van gemeente Achtkarspelen: “De veiligheid van onze inwoners staat centraal. Wij vinden de omgevingsrisico’s van gaswinning in onze gemeente Achtkarspelen te groot. Bodemdaling en aardbevingen zijn niet uit te sluiten. Daarnaast is de ambitie van onze gemeente om op termijn onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, nieuwe gaswinning past daar niet bij. “

De zienswijzen van de provincie en waterschap richten zich op de volgende onderwerpen: 

  • Ongewenste bodemdaling met gestapelde effecten in veenweidegebied; 
  • Verlaging waterpeil is geen optie; 
  • Onomkeerbare schade door bodemdaling en veiligheid voor omwonenden;
  • Nadelige gevolgen voor milieu en natuur;
  • Een derde van de gelden/opbrengsten gaswinning moet terug naar regio. 

Ook kunt u raadplegen: https://www.fryslan.frl/negatieve-zienswijzen-tegen-langere-gaswinning-veld-harkema-umog