Namens de provincies houdt BIJ12 de wolvenpopulatie in de gaten en is behulpzaam bij schade die wolven veroorzaken. Maar, valt dat echt beleid te noemen als naar schoolgaande leerlingen door wolven worden bedreigd? En vooralsnog wordt populatiebeheer door geboortebeperking bij wolven niet gezien als beleidsonderdeel, aldus het hieronder ingezonden stuk in het AD.
Afgelopen week schrijft een schooldirectie over een leerling, die op weg naar school in Woudenberg wordt bedreigd door een groep(je) wolven: De leerling heeft (behalve schrik) gelukkig geen schade ondervonden. Hiermee wordt aan de politiek toch een waarschuwing afgegeven.
In nogal wat bospercelen in Nederland durven ouders met kinderen niet meer te wandelen, evenals hondeneigenaren, vanwege de aanwezigheid van wolven. En boeren die geen wolvenafrastering hebben, worden door de Partij voor de Dieren daar in negatieve zin op aangesproken.
Staatsbosbeheer schrijft:
Van oudsher hoort de wolf thuis in Nederland. Nadat hij aan het eind van de negentiende eeuw is verjaagd, kwam hij weer op eigen kracht terug.
Deze organisatie vergeet gemakshalve dat Nederland inmiddels is verstedelijkt en dat de wolf een dreigend gevaar voor mensen vormt.
Bij Natuurmonumenten is wolvenkenner Michiel van der Weide blij met de terugkeer van wolven in Nederland. Volgens hem is er genoeg ruimte voor de wolf op de Veluwe en voedsel genoeg. Ook buiten de Veluwe is er voldoende leefruimte voor wolven. De wolf kan uitstekend overleven in cultuurlandschappen met bossen, bosranden, velden en akkers. Dergelijke landschappen bieden voldoende rust en voedsel.
Van der Weide geeft een aanvechtbaar eenzijdig beeld, want als de herten en moeflons grotendeels van de menukaart zijn verdwenen door de uitdijende wolvenroedels, wordt de jacht op paarden, schapen en koeien voortgezet in en rondom de Veluwe.
Het wolvengevaar wordt door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en nogal wat landelijke politici, onder wie PVV-er Dion Graus, schromelijk onderschat. Als straks echt een kind wordt gegrepen door een wolf, wat scandeert Graus dan: dat deze ene wolf eventjes een slechte dag had?
Geraadpleegde bronnen:
Algemeen Dagblad, 22 oktober 2024.
https://www.staatsbosbeheer.nl/wat-we-doen/flora-en-fauna/wolf