Categorieën
Ethiek Fryslân Politieke en ambtelijke cultuur

MISBRUIK VAN INTEGRITEITSONDERZOEK IN HET GEMEENTEBESTUUR VAN LEEUWARDEN

MISBRUIK VAN INTEGRITEITSONDERZOEK IN HET GEMEENTEBESTUUR VAN LEEUWARDEN

Klacht tegen de griffier van de gemeenteraad Frans van der Heide wegens het vals beschuldigen van het raadslid van GroenLinks Pim Astro van een     schending van de bestuurlijke integriteit.

Door Gerard Jorna, 19 december 2024

In juli van dit jaar heeft burgemeester Sybrand Buma het raadslid van GroenLinks Pim Astro vals beschuldigd van een schending van de bestuurlijke integriteit.

De aanleiding was het verhaal dat Astro op 8 juni 2024 tijdens de Baarder Merke met een bijl naar de feesttent was gegaan om een eind te maken aan de door hem ervaren te luide muziek.

Buma heeft een daarop integriteitsonderzoek ingesteld dat die naam niet mag hebben omdat het op geen enkele wijze heeft voldaan aan de zorgvuldigheidseisen die daaraan worden gesteld en aan de geldende procesafspraken.

Hij heeft geen enkel feit aangedragen en geen enkel bewijs geleverd voor zijn conclusie dat Astro de bestuurlijke integriteit of de gedragscode voor raadsleden heeft geschonden.

Buma heeft Pim Astro misleid en diens recht op hoor en wederhoor geschonden. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en smaadschrift en hij heeft de gemeenteraad van Leeuwarden onjuist en onvolledig geïnformeerd.

Voor mij was dit een reden om een klacht in te dienen tegen de burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma en de gemeenteraad te informeren. Ook heb ik de Commissaris van de Koning in Fryslân ingelicht omdat de verantwoordelijkheid voor de bestuurlijke integriteit in Leeuwarden niet in goede handen blijkt te zijn.

Ik heb vastgesteld dat de valse beschuldiging van Astro van een schending van de bestuurlijke integriteit uit de koker van de griffier van de gemeenteraad Frans van der Heide is gekomen. In het zogenaamde integriteitsonderzoek van de burgemeester tegen Pim Astro, heeft hij zonder toestemming van de Werkgeverscommissie van de raad en in strijd met de Instructie voor de griffier gemeente Leeuwarden 2014, werkzaamheden verricht voor de burgemeester anders dan in diens hoedanigheid van voorzitter van de raad.

Op 8 juli 2024 heeft Van der Heide een e-mailbericht gestuurd aan Buma waarin hij Pim Astro vals beschuldigt van een integriteitsschending, zonder dat hij daarvoor feiten of enig bewijs aandraagt. De inhoud van het e-mailbericht dat ik met een beroep op de Wet open overheid heb verkregen, getuigt van vooringenomenheid en een gebrek aan kennis of een bewuste misinterpretatie van de Procesafspraken integriteit politieke ambtsdragers gemeente Leeuwarden 2024.

Van der Heide heeft vervolgens op verzoek van Buma Pim Astro uitgenodigd voor een gesprek dat onmiskenbaar was bedoeld om Astro de valse beschuldiging in de mond te leggen dat hij zich schuldig had gemaakt aan een integriteitsschending. Van dit gesprek, dat plaatsvond op 11 juli 2024, heeft Van der Heide een samenvattend verslag gemaakt.

Tijdens het gesprek heeft Van der Heide aan Astro het voorstel gedaan “dat het wellicht goed is dat Astro zelf de raad informeert alvorens de burgemeester na afronding van zijn onderzoek de raad benadert”

Daarmee heeft hij Astro misleid waar het gaat om diens recht op hoor en wederhoor op de conclusies van de burgemeester alvorens die openbaar zouden worden gemaakt.

De griffier heeft met het samenvattend verslag geknoeid. Het is volgens de dagtekening opgemaakt op 11 juli 2024 en op diezelfde datum voor gelezen en akkoord ondertekend door Buma en Vann der Heide.

Of Astro het verslag heeft ondertekend valt door de wijze van weglakken van de handtekeningen niet na te gaan. Het blijkt dat Van der Heide het verslag nadien heeft gewijzigd en aangevuld zonder dat Astro daarvan wist.

In een telefoongesprek dat ik op 30 juli 2024 had met Pim Astro vertelde hij mij dat hij tot op dat moment geen verslag had gezien van het gesprek met Buma en Van der Heide op 11 juli 2024. Dat betekent dat het verslag is geantedateerd en dat Buma en Van der Heide zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte, strafbaar gesteld in artikel 225 van het Wetboek van Strafrecht.

Omdat het gedrag van Van der Heide is aan te merken als een schending van de Instructie voor de griffier gemeente Leeuwarden 2014 en daarmee als plichtsverzuim, heb ik op 24 november 2024 een klacht ingediend bij de voorzitter van de Werkgeverscommissie van de raad Eline de Koning.

Ik heb daarbij verwezen naar de nota Integriteitsbeleid ambtelijke organisatie gemeente Leeuwarden van januari 2024, die ook geldt voor de medewerkers van de griffie en haar verzocht de klacht tevens aan te merken als melding van een schending van de gedragscode voor ambtenaren gepleegd door de griffier van de gemeenteraad van Leeuwarden.

Van der Heide heeft zich naar mijn mening disrespectvol en oneerlijk gedragen jegens het democratisch gekozen raadslid Pim Astro, tevens lid van de Werkgeverscommissie van de raad en daarmee de werkgever van de griffier.

Geraadpleegde bronnen:

  1. Website gemeente Leeuwarden: Afgehandelde Woo verzoeken 2024: Woo-besluit integriteitsonderzoek raadslid Pim Astro d.d. 24 september 2024;
  2. Gemeenteraad – Bestuurlijke informatie: Lijst van ingekomen stukken van de gemeenteraad van Leeuwarden – 19 december 2024:
    1. 2024 11 18 Klacht tegen de burgemeester wegens het vals beschuldigen van het raadslid van GroenLinks Pim Astro van een schending van de bestuurlijke integriteit;
    1. 2024 11 24 Klacht tegen de griffier van de gemeenteraad van Leeuwarden wegens het vals beschuldigen van het raadslid van GroenLinks Pim Astro van een schending van de bestuurlijke integriteit;
    1. 2024 07 08 17.19 uur E-mailbericht van griffier Frans van der Heide aan burgemeester Buma – “Er is sprake van een integriteitsschending” WOO 2024 – 171602;
    1. 2024 07 11 Samenvattend verslag van het gesprek van burgemeester Buma en griffier Van der Heide met het raadslid Astro op 11 juli 2024 WOO 2024 – 171602.