In deze maand, juni 2024, hoor ik iemand zeggen dat hij het Friesch Dagblad opzegt. Dat is jammer, want deze regionale krant is de moeite waard en tegelijk een bijzondere geschiedenis heeft.
Begin oktober 2023 wordt bekendgemaakt dat het Friesch Dagblad zestien van de 27 journalistieke banen verliest. Deze drastische wijziging gaat in februari 2024 in. Dat betekent een verschraling van de mediapluriformiteit in It Heitelân. Een zorgwekkende ontwikkeling.
Allerlei maatschappelijke groepen waarderen de zakelijke en zorgvuldige berichtgeving van deze christelijke krant, die in 1903 voor het eerst uitkomt.
In 2013, 110 jaar later, gaat het FD deel uitmaken van de NDC, de Noordelijke Dagblad Combinatie. En dit krantenbedrijf wordt in 2020 onderdeel van het Vlaamse Mediahuis.
Natuurlijk, het FD heeft in een eerder stadium een eigenzinnig en creatief reddingsplan kunnen uitvoeren, dat onder de noemer participerende journalistiek valt. Nu, onder de hoede van het Mediahuis sterft het FD natuurlijk een langzame dood, zoals ook het verouderde abonneebestand van achtduizend trouwe lezers.
Gloort er nog ergens hoop voor het FD aan de mediahorizon?
Ja, die kans is en blijft er, hoewel een geringe. Er dient een groep slimmerds de koppen bij elkaar te steken om de contouren van een reddingsplan te ontwikkelen.
In dit overleg gaat het in eerste instantie om de journalistieke kwaliteit van het FD zoveel mogelijk te behouden. Daarnaast dient er voortvarend te worden gekeken naar de behoefte van een nieuw en onafhankelijk mediapodium vanuit het maatschappelijk middenveld op internet, waar de kennis en de kunde van het FD deel van uitmaakt.
Dit artikel is een bewerking van een eerder artikel uit 2023.
Wordt vervolgd.
Wiebe Dooper