Marieke Vellinga-Beemsterboer staat nummer 2 op de lijst van D66 voor de gemeenteverkiezingen in Súdwest van 16 maart. Ze ziet graag dat er over de gemeentegrenzen heen wordt gekeken.
- Op welk punt of welke punten was de aanwezigheid van D66 belangrijk in de nog zittende coalitie?
D66 is de progressieve stem in deze coalitie. De stem die steeds vraagt ‘zetten we onze inwoner centraal en betrekken we iedereen?’ Ook roepen wij steeds op tot breder kijken dan onze gemeente alleen en te handelen met visie en ambitie. Wij zijn halverwege ingestapt, vlak voor de corona-crisis. We hebben er onder andere voor gezorgd dat er steun is gekomen voor onze culturele sector en onze dorpshuizen, en dat er een ambitieus museumbeleid ligt.
2. In hoeverre is er sprake van een heldere transparante bestuurscultuur in Súdwest? En in welk opzicht kan dat beter?
We hebben in Súdwest te maken met bestuurders die oprecht en met volle inzet het beste willen voor onze inwoners. Maar wat beter kan is vertellen wat we doen. Waarom bepaalde besluiten worden genomen en hoe dat wordt gedaan?
Wat nog veel beter kan is de manier waarop de gemeente communiceert. Er moet meer begrijpelijke taal worden gebruikt. Ook wil D66 graag dat er publieksversies komen van belangrijke besluiten zoals de begroting.
3. Wat zijn de drie hoofdpunten van D66 voor Súdwest in de periode 2022-2026? En waarom juist deze?
Kansengelijkheid. Elke inwoner van Súdwest moet goede kansen hebben op een fijn leven. Een leven lang. Dit willen we op heel veel manieren aanpakken, maar een van de belangrijkste manieren is door gelijke kansen te geven in het onderwijs. Bijvoorbeeld met muziek en sport via school, maar ook door het zorgen voor goede werkplekken voor scholieren en toegang tot huiswerkondersteuning.
Duurzaamheid. Een duurzame en schone toekomst is belangrijk voor ons allemaal. Maar het is ook zo dat 1 op de 5 huishoudens geen geld heeft om hun huis te isoleren of andere duurzame dingen te doen. Wij willen dat iedere inwoner duurzame stappen kan zetten de komende vier jaar. Bijvoorbeeld door te helpen met isoleren, bespaartips te delen of lokale initiatieven voor het opwekken van duurzame energie te ondersteunen.
Wonen! Naast nieuwbouw willen we ook vooral creatieve oplossingen die snel gerealiseerd kunnen worden. Zoals het verbouwen van leegstaande (bedrijfs)-panden en het wonen boven winkels. We vinden dat de gemeente niet alles over moet laten aan projectontwikkelaars maar zelf meer in de hand moet houden. De gemeente moet ook mensen kunnen ondersteunen bij het kopen van een huis. Bijvoorbeeld met een project waar mensen met hulp van de gemeente een woning of appartement verbouwen en dat na een tijdje kunnen kopen. Wij vinden de projecten van www.steenvlinderinc.nl wat dat betreft een mooi voorbeeld!
4. Omschrijf eens twee kenmerken van de D66-campagne in Súdwest.
Wij proberen in onze campagne niet alleen te zenden maar met mensen in gesprek te gaan. Ook als je niet op ons stemt horen we graag waar je mee bezig bent en welke verbeterpunten jij voor onze gemeente ziet!
Daarnaast zijn we vooral een heel enthousiaste, diverse en vrolijke groep mensen die niet kan wachten om weer vier jaar aan de slag te gaan voor Súdwest!
5. Hoeveel zetels verwacht je dat D66 minimaal gaat halen en maximaal? Welke gedachten van je liggen hieraan ten grondslag.
Wij hopen tenminste op een verdubbeling van het aantal zetels (we hebben er nu 2). Dit baseren we op de mooie uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar, toen D66 met 12% van de stemmen de derde partij van Súdwest-Fryslân was!
6. Op welke wijze gaat D66 zich de raadsperiode onderscheiden?
Op basis van een ambitieuze houding. Wij durven de grote onderwerpen en grote beslissingen aan. Denk hierbij aan klimaat, energie en landbouw en stevig durven investeren in gelijke kansen. Maar wij zijn ook de partij die oog heeft voor het individu, die steeds weer de vraag stelt: ‘Hoe kan élke inwoner van Súdwest-Fryslân meedoen?’
7. Welke inhoudelijk verband valt met name op tussen het landelijke optreden van D66 en dat van de partij in Súdwest?
Wat wij delen met het landelijke D66 zijn onze sociaal liberale uitgangspunten: Geloven en vertrouwen in de kracht van mensen. Prestatie willen belonen en welvaart delen en natuurlijk werken aan een duurzame samenleving waar iedereen zich thuis voelt.
Tegelijkertijd hebben we regelmatig contact met onze Tweede Kamerleden en vertellen hen ook regelmatig wat wel en niet werkt in de gemeente.
8. Wat zijn jouw politieke ambities voor nu en in de toekomst?
In de politiek draait het niet om je persoonlijke ambities maar om wat je met elkaar kunt bereiken. Maar ik sta natuurlijk niet voor niets op nummer 2! Ook was ik vorig jaar Tweede Kamerkandidaat op nummer 45. Ik vind het ontzettend mooi en eervol als ik nog eens vier jaar raadslid mag zijn. Ook zou ik het in de toekomst heel leuk vinden verder te groeien in de politiek en een bestuurdersrol te mogen vervullen.
9. D66 toonde lef door het organiseren van een landbouwdebat, recent gehouden in Raerd. Hoe kijk je erop terug?
We zijn heel blij dat we dit hebben georganiseerd! Het was natuurlijk spannend en er waren die avond pittige discussies. En we hebben bereikt wat we wilden bereiken: we zijn het gesprek met elkaar aangegaan. Die avond zaten Farmer Defence Force, LTO, natuurbeheerders, groene partijen en traditionele partijen met elkaar in de zaal en we hebben goed en respectvol met elkaar kunnen praten. Alleen zo kunnen we vooruit! D66 wil het moeilijke onderwerpen niet vermijden, wij houden niet van “struisvogelpolitiek”.
10. Onder het vroegere boegbeeld Hans van Mierlo werd D66 omschreven als sociaal-liberaal. Is daar nog sprake van?
Zeker. Sociaal-liberaal betekent dat je altijd op zoek bent naar de balans tussen persoonlijke vrijheid en het belang van de grotere groep of de samenleving. Dit is niet een makkelijke zoektocht en die balans is ook niet een vaststaand iets: het verandert steeds. D66 houdt zich dan ook niet vast aan heilige huisjes maar beweegt mee met de veranderende wereld.
(Dit is deel 6 in de serie over de raadsverkiezingen in Súdwest-Fryslân)
WD