LAKS staat voor Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs geven in deze tijd klachten over de eindexamens aan LAKS door. Vorige week op de eerste dag van het eindexamen zijn er maar liefst 50.000 negatieve meldingen. ‘Dat was bovengemiddeld veel’, zegt de organisatie.
Over het vwo-examen Engels worden op woensdag 18 mei circa 4000 klachten geteld. Teksten blijken te lang en er staan nogal wat moeilijke woorden in, ‘veel opzoekwerk in het woordenboek’, aldus LAKS. Potverdrie! Speurwerk in een woordenboek is zwaar natuurlijk. Overigens vroeger, ik bedoel de jaren zeventig toen ik de mavo en de havo afrondde, was het gebruik van een woordenboek niet toegestaan.
RTL meldt op 12 mei dat leerlingen voor het havo-examen aardrijkskunde het kaartenkatern ‘aan elkaar moesten nieten’. De eerste vijftien minuten gingen verloren door het geluid van de nietmachines. ‘Ook waren het grote vellen die een deel van de tafel innamen’, vertelt een voorlichter van LAKS aan het ANP. Het is me wat.
LAKS zit de rest van het jaar niet stil, want namens scholieren praat de organisatie met de politiek. ‘Wij laten de stem van scholieren horen in de politiek, in de media en op middelbare scholen.’ De uit de hand gelopen toetscultuur in het onderwijs kan bijvoorbeeld niet genoeg aandacht krijgen.
De klaagcultuur met betrekking tot eindexamens is uit de hand gelopen. Ik schrik er niet van dat er klachten zijn over de onfrisse baard van de tekenleraar en de te fletse bloemetjesjurk van de rectrix die de eindexamenopgaven uitdeelt.
Desondanks LEVE LAKS.
Wiebe Dooper