Dinsdagochtend 22 maart werd formeel bekendgemaakt dat Hetty Janssen, PvdA-fractievoorzitter in de Provinciale Staten, is benoemd tot informateur in Súdwest-Fryslân. Deze keus komt uit de koker van Marijke Roskam, de succesvolle PvdA-lijsttrekker van de raadsverkiezingen.
Er wordt binnen het politieke circuit van Súdwest serieus van gedachten gewisseld om de zogeheten linkse route te kiezen. Maar gaat informateur Hetty Janssen ook deze kant op? Uiteraard oriënteert Janssen zich op
programmatische zaken, maar het speculeren op wat voor coalitie er komt in Súdwest blijft voortdurend gespreksonderwerp.
Er liggen over links diverse samenwerkingsverbanden op tafel. Deze optie impliceert wel dat het CDA voor het eerst in de oppositiebanken terecht komt. De PvdA heeft acht zetels en vormt samen met de FNP, zes zetels, het centrale blok van een eventuele linkse coalitie. D66 volgt meteen met twee. In totaal zijn er dan zestien zetels. Er zijn minimaal negentien nodig voor een meerderheid.
De VVD met drie is geen serieuze optie voor een linkse coalitie. Dat is GBTL met drie zetels wel. En Bertus Walsma, de leidsman van GBTL,
wordt graag wethouder. Het kroonjuweel van zijn lange politieke loopbaan.
Is een linkse coalitie: PvdA acht – FNP zes – D66 twee – GBTL drie – echter verstandig? Het nadeel is dat er sprake is van een kleine meerderheid van slechts een zetel. Het voordeel is dat PvdA en D66 de steden representeren. FNP en GBTL weerspiegelen de plattelandsregio.
Er is nog een andere linkse coalitie mogelijk, zoals: PvdA acht – FNP zes – D66 twee – GroenLinks twee – Nieuw Sociaal twee. In dat geval zijn er vijf partijen met twintig zetels. Bakker (D66) en Faber (GroenLinks) keren binnen dit scenario samen terug als wethouder, hoewel de laatste niet bij alle partijen in de smaak valt.
WD