Door Nina.care op Liwwadders.nl
In veel Friese gemeenten neemt het aantal plaatsen in de kinderopvang af, terwijl de vraag juist groter wordt. De druk op de kinderopvang neemt daardoor toe, concludeert oppas- en au pair-platform Nina.care op basis van CBS-data. Vooral in de gemeenten Dantumadiel en Achtkarspelen en op Terschelling, Vlieland en Ameland is er sprake van ondercapaciteit. Mede-oprichter Jasmijn Kok van Nina.care signaleert dat de vraag naar au pairs mede hierdoor groeit.
In maar liefst vijftien van de achttien Friese gemeenten is de capaciteit van de kinderdagverblijven minder dan 50 procent. Dat wil zeggen dat het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat minimaal twee keer zo hoog is als het aantal beschikbare kindplaatsen. Terschelling scoort met 28 procent het laagst. Daardoor worden wachtlijsten langer en kunnen kinderen vaker niet op de gewenste dagen naar de opvang. Dit wil overigens niet zeggen dat er voor de helft van de kinderen helemaal geen plek is, aangezien de meeste kinderen twee dagen per week naar de kinderopvang gaan. In Zeewolde is de opvangcapaciteit het hoogst.
Opvangcapaciteit in meeste gemeenten afgenomen
Tussen 2021 en 2023 is de opvangcapaciteit in zes op de tien Friese gemeente afgenomen. Dat heeft deels te maken het met feit dat er meer kinderen zijn bijgekomen en daarmee ook meer vraag. Desondanks, zo blijkt uit het onderzoek van Nina.care, is in onder meer de gemeenten Harlingen, Tytsjerksteradiel en De Fryske Marren ook simpelweg het aantal kindplaatsen afgenomen. Dat is vermoedelijk een gevolg van de combinatie van personeelstekorten en aangescherpte regelgeving. Door de striktere beroepskracht-kindratio, vooral bij babyopvang, zijn er meer begeleiders nodig, terwijl veel kinderopvanglocaties juist moeite hebben om genoeg gekwalificeerd personeel te vinden.
Steeds vaker een au pair
Steeds vaker kunnen ouders hun kind niet op de gewenste dagen, of soms zelfs helemaal niet, naar de opvang brengen. Hierdoor kiezen steeds meer ouders voor een au pair. Jasmijn Kok van Nina.care zegt hierover: “Het aantal huishoudens met een au pair is de afgelopen drie jaar met ruim een derde toegenomen. Een au pair woont bij het gezin in en is daardoor veel flexibeler dan reguliere opvang. Voor ouders met flexibele werktijden is dat ideaal. Bovendien krijgt een kind van een au pair natuurlijk meer persoonlijke aandacht dan bij de opvang.”
Het volledige onderzoek kunt u bekijken, via:
https://www.nina.care/nl/blog/capaciteit-kinderopvang-afgenomen/
Ook kunt u raadplegen: https://www.liwwadders.nl/in-deze-friese-gemeenten-is-de-druk-op-de-kinderopvang-het-grootst/