Mensen denken wel eens dat Friens een vakantiepark is
Door Bearn Bilker op Liwwadders.nl
‘Friens is een hartstikke mooi dorp’. Aan het woord is Herman ten Kleij, afkomstig uit Enschedé. De liefde bracht hem naar Friesland, eerst in Dokkum, toen Akkrum en nu al heel wat jaartjes in Friens. ‘Friens is een hechte gemeenschap. Men laat elkaar vrij. Maar met feesten, zoals een bruiloft, worden alle Frienzers uitgenodigd.’ En het blijkt keer op keer dat als er een feest in de buurt is, bijvoorbeeld in naburig dorp Reduzum, dan zijn de Frienzers de laatsten die vertrekken. ‘Het is een tolerant dorp’, voegt Janny Sjonger-Eitens eraan toe. Zij komt oorspronkelijk uit Roden, maar door haar huwelijk met de Frienzer Piet Sjonger is zij helemaal op en top Frienzer geworden. Er wonen 85 mensen in Friens. Dus ze kennen elkaar allemaal wel. Je kunt er maar op één manier komen, over het smalle betonweggetje, de Beslingawei naar het ‘centrum’, de Van Sytzamawei. Meer straten zijn er niet. Als er een tegenligger komt moet je ver van te voren inschatten hoe je moet uitwijken om elkaar te kunnen passeren.
Op de eerste herfstachtige dag van september rijd ik naar Friens, over dat smalle betonweggetje. Er is een ruime parkeerplaats niet ver van het kerkje en ik loop eerst tegen de strakke wind in naar kerk en kerkhof. Ik heb me van tevoren in de historie verdiept: Friens is van oorsprong een terpdorp aan de Middelzee. De terp is al lang afgegraven. Het dorpje ligt tussen de waterlopen Zwin en Moezel. Door Friens loopt zelfs het oostelijk deel van het Jabikspaad. Er zijn 39 adressen waarvan 20 % buiten de bebouwde kom ligt, waaronder vier boerderijen.
Ik wil een rondje om de kerk lopen, die is wel dicht maar ik weet dat het een grote schat aan kunstwerken bezit. De werkelijk schitterende rouwborden zijn van de adellijke familie Van Sytzama. Ze zijn, vind ik, mooier dan die in Hegebeintum. Het zijn ware kunstwerken, rijk gekleurd en geïllustreerd houtsnijwerk. Het is de enige kerk waar nog tot ver na de Franse Revolutie rouwborden werden opgehangen. En dat is uniek. Wat jammer dat dit niet méér bekend is. De familie Van Sytzama heeft nog altijd hun graven in Friens. Het kerkhof getuigt daarvan. De Sytzama’s wonen sinds 1848 al niet meer in Friens, maar de band met het dorp blijft en ze worden er nog altijd begraven.
Leest u verder via: https://www.liwwadders.nl/mensen-denken-wel-eens-dat-friens-een-vakantiepark-is/