Hylke Jellema is de 22-jarige lijsttrekker van Forum voor Democratie voor de raadsverkiezingen van Súdwest op 16 maart aanstaande. Zijn partij ligt in de media bijna dagelijks onder vuur.
- Wanneer ontstond je belangstelling voor politiek? En verklaar eens welk vraagstuk je toen met name bezighield?
Dat was zes jaar geleden. En de focus lag voor mij toen vooral op het klimaatdebat. Ik zag hoe overal windmolens en zonneweiden moesten komen, de onteigening van boerderijen, woningen die van het gas af moesten. Het kost kapitalen. Terwijl de elektriciteitsbehoefte rap toeneemt verandert het hele landschap in een metalen zandbak voor die paar procent ‘groene’ energie. Groen is voor mij natuur, bomen en biodiversiteit. Voor mijn gevoel klopte er iets niet.
- In hoeverre vind je het een voordeel om als 22-jarige in de lokale politiek te debuteren?
Ik zie dit zeker als een voordeel. Ik denk snel, kan goed schakelen en ik zit barstensvol energie. Ook denk ik door mijn jongere leeftijd een goed beeld te hebben wat er onder jongeren leeft en wat hun zorgen zijn. Veel jongeren hebben niks met politiek, maar ze hebben er wel last van.
- In welke mate heb je politiek in Súdwest goed gevolgd de laatste vier jaar?
Ik volgde de ontwikkelingen en keuzes nauwkeurig. Maar had ik vier jaar geleden geweten dat ik uiteindelijk deze stap zou nemen, had ik mij veel dieper ingelezen. Iets wat ik nu al een tijdje aan het inhalen ben.
- Hoeveel zetels denk je dat FVD op 16 maart minimaal en maximaal kan behalen?
In Súdwest stemt de kiezer vaker op FVD dan in andere gemeentes. Het kan alle kanten op. Ik verwacht 3, maar hoop stilletjes op 5.
- Bij welke groepen denk je dat de boodschap van FVD goed aansluit in Súdwest? Waarom juist bij deze groepen?
Aan massale demonstraties merk je dat veel mensen de huidige wijze van regeren beu zijn doordat ze mentaal en financieel zwaar worden getroffen. Ik verwacht dat dit landelijke sentiment ook zijn uitwerking op de lokale verkiezingen zal hebben en daarmee de groep vormt die wij vertegenwoordigen. Als partij zijn wij daarom vol zelfvertrouwen en blijven wij bij ons verhaal. Daarnaast rechtse stemmers, zeker als de coalitiepartijen CDA en VVD in Súdwest dezelfde stap naar links maken zoals op landelijk niveau.
- Welke thema in het FVD-programma zijn het meest van toepassing op de huidige situatie in Súdwest?
Democratie en bestuur. Het vertrouwen in de overheid is nog nooit zo laag geweest als nu. Er wordt over inwoners besloten en die besluiten zijn vergaand. Via directe democratie en meer participatie vanuit inwoners, bijvoorbeeld een bindend referendum, willen we dit aanzienlijk verbeteren. Bijvoorbeeld: Komt er al dan niet een windmolen of zonneweide pal naast uw woning?
7. Welk thema ben je grotendeels mee eens in Súdwest? En waarom?
Cultuur heeft een hoge prioriteit in Súdwest, we hebben veel verenigingen, tradities, en plekken waar we samen komen. Ik zie graag dat we dit blijven koesteren en zo onze hechte mienskip nog meer versterken met muziek, kunst en alles wat onze gemeente gevoel en trots geeft.
Daarbij is het belangrijk om ons te realiseren dat onze cultuur en tradities ook beschermd dienen te worden. Vanuit de woke-ideologie en identiteitspolitiek wordt er – vaak gesubsidieerd en bewust actief de aanval ingezet op een hoop zaken die we altijd voor lief konden nemen.
8. Omschrijf je toekomstige politieke ambities eens.
Net als mijn keuze om mee te doen aan deze verkiezingen vrij spontaan was, zal dat in de toekomst ook zo zijn. Ik zie politiek niet als een carrière, als vertegenwoordiger moet je in de maatschappij staan, dat principe zal ik trouw blijven. In grote lijnen houdt mijn politieke ambitie in de inspraak vanuit de bevolking te bevorderen. Hieraan bij te dragen ontwikkel ik ook mijn technische ambities, zo doe ik nu onderzoek naar burgerparticipatie en hoe we dit met technologische ontwikkelingen lokaal kunnen versterken.
- Landelijk wordt FVD herhaaldelijk afgeschilderd als een rechts-extreme partij. Hoe zie jij dat?
FVD is rechts. Dat we nu als rechts-extreem worden weggezet heeft er alles mee te maken dat onze standpunten zo ver van die van het kabinet afwijken en dat onze Tweede Kamerleden hier fel oppositie op voeren. FVD is niet verder naar rechts geschoven, maar je ziet juist dat het politieke landschap verlinkst. Veel partijen lossen problemen op met meer falende bureaucratie. Ik los het liever op met meer vertrouwen in de mienskip.
- Welk verband, of welke verbanden, bestaat of bestaan er tussen FVD-lokaal en FVD-landelijk?
In hoofdpunten zitten we op een lijn. FVD gelooft in kleinschaligheid en gemeentelijke onafhankelijkheid. Daar hoort ook bij dat wij als kandidaten uit Súdwest-Fryslân het beste oordeel kunnen maken over wat er lokaal van belang is. Op dat gebied proberen wij echt een lokale partij te zijn, met een Frysk kleurtje.
(Dit is deel 7 in de serie over de raadsverkiezingen in Súdwest-Fryslân)
WD