Categorieën
Beleid Landbouw Natuur en milieu Politiek Súdwest

Hoe ziet de toekomst van het landelijk gebied in Súdwest-Fryslân eruit?

Met het visiedocument Ús PLG 2025-2030 werkt Súdwest samen met boeren, natuurorganisaties en andere partners aan concrete oplossingen voor natuur, water en klimaat. Denk daarbij aan nieuwe methoden voor waterbeheer in veenweidegebieden of projecten waarbij boeren overstappen op natuurvriendelijke landbouwtechnieken. Het doel: een leefbaar platteland dat kansen biedt voor boeren én de natuur. Het plan staat 19 december 2024 op de agenda van de gemeenteraad. 

Veen- en kleigebieden: samen uitdagingen overwinnen
In het veenweidegebied van Súdwest-Fryslân veroorzaakt bodemdaling CO₂-uitstoot en staat de biodiversiteit onder druk. Wethouder Henk de Boer: “Wy sjogge nei manieren om it wetterpeil te ferheegjen. Dit is net allinnich goed foar it fean, mar ek foar de planten en bisten. Tagelyk helpt it boeren om har ta te rieden op de takomst.”

In Idzegea heeft de gemeente al stappen gezet. Hier werkt de gemeente samen met een vertegenwoordiging van boeren en gebiedspartners in het hart van het Friese veenweidegebied. In het kleigebied speelt verzilting een rol: zout in de grond is een uitdaging voor landbouw. “Wy tinke mei-inoar nei oer oplossingen foar dizze boeren, lykas oare gewaaksen dy’t better tsjin sâlt wetter kinne,” aldus Henk de Boer.

Financiële steun en kansen voor innovatie 

Het besluit om het Nationaal Programma Landelijk Gebied stop te zetten, maakt het lastiger om projecten voor landbouw en natuur te financieren. Toch blijven er mogelijkheden. Zo is dit jaar 180 miljoen euro toegezegd aan Friesland, deels voor projecten in het veenweidegebied. Daarnaast is er landelijk 5 miljard euro beschikbaar voor landbouwinnovaties, zoals precisielandbouw of energiezuinige stallen en extra geld voor agrarisch natuurbeheer (elk jaar 500 miljoen euro).