Categorieën
Commentaar Cultuur Fryslân Politiek

Het Wonder van 2018: Tien jaar ruzie en we kijken er met tevredenheid op terug

(tekst: Andries Veldman, hoofdredacteur Liwwadders.nl)

Tien jaar ruzie en we kijken er met tevredenheid op terug. Dat zou de conclusie kunnen zijn na het lezen van het boek Het Wonder van 2018, waarin Geart de Vries (historicus, ex-directeur van het Historisch Centrum Leeuwarden, oud-journalist van Omrop Fryslân) terugblikt op het culturele fenomeen Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Het is in vele opzichten een wonderlijk verslag. De verzameling humbug die jarenlang via diverse media over de lezer is gestort krijgt nu een gezicht. Veel deed de organisatie voor de bühne, het stak allemaal niet zo nauw. Een treinwagon vol bestuurders en organisatoren spreekt zich nu eindelijk uit hoe er jarenlang valse beloftes zijn verkondigd, mensen aan de kant geschoven en desondanks feest werd gevierd. Het is in velerlei opzicht plaatsvervangende schaamte opwekkend.

De winnaar is de Leeuwarder horeca, de verliezer de culturele infrastructuur in Leeuwarden. Gevestigde partijen, zoals het Fries Museum – de roep om meer geld kwam alweer voorbij, lijken nog altijd murw in de hoek van de ring te hangen. Anderen hebben de moed allang opgegeven. Tegen zoveel vals geluid waren ze niet opgewassen. Hothouse Redbad (vanaf 1975 organisator van top jazzoptredens), CityJazz (een combinatie van gevestigde namen en jong talent), het Uitfestival (grootscheepse presentatie van het culturele seizoen), Ljouwert Culinair (presentatie culinaire etablissementen) verdwenen of werden gemarginaliseerd. Hun sponsors werden naar Het Wonder gedreven. Van de wijkbudgetten werd 1 miljoen euro afgeroomd.

Leest u verder via: https://www.liwwadders.nl/het-wonder-van-2018-tien-jaar-ruzie-en-we-kijken-er-met-tevredenheid-op-terug/