Categorieën
Economie Sociaal

Heineken krijgt deadline: voor maandagavond betere cao, anders stakingen bij bierbrouwer

Ultimatum van de FNV loopt 18 november af om 17.00 uur

Door Peter te Lintel Hekkert op FNV.nl

Je kunt maar het beste duidelijk zijn. Daarom heeft de FNV een deadline neergelegd bij Heineken: maandag 18 november 17.00 uur. Voor die tijd moet de brouwer instemmen met de eisen van de werknemers voor een nieuwe cao. Anders komen de mensen in actie.

Nurettin Altundal, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ‘In ledenvergaderingen hebben een heleboel mensen die werken in de brouwerijen en bij de andere onderdelen van Heineken de afgelopen weken bij ons aangegeven dat ze bereid zijn om actie te voeren voor een goede cao.’

Vruchteloze pogingen om iets af te spreken

Stakingen zijn daarmee heel dichtbij gekomen. Eind oktober gaf de FNV al aan uit-onderhandeld te zijn met het bierconcern na vruchteloze pogingen om een goede cao af te spreken voor de circa 3.700 werknemers in Den Bosch, Zoeterwoude, Wijlre, op Texel en op Schiphol (kantoor).

Brouwer biedt slechts 5,5% in twee jaar

Zij willen er volgend jaar 7% salaris bij. En minstens zo belangrijk: automatische prijscompensatie, zodat hun lonen voortaan meestijgen met de prijzen van boodschappen en energie. Heineken blijft steken op niet meer dan 5,5% loonsverhoging in twee jaar (3,2% per januari, 2,3% een jaar later).

Wel mooie kwartaalcijfers

Altundal: ‘Veel en veel te weinig. Het bedrijf streeft dit jaar naar een winst tussen 4% en 8%, vanaf 2021 is de nettowinst sowieso aanzienlijk gestegen en ook de laatste kwartaalcijfers laten weer mooie cijfers voor Heineken zien. Maar ze proberen de werknemers af te schepen met een schandalig lage loonsverhoging en verslechtering van verschillende regelingen. Daar gaan wij absoluut niet mee akkoord.’

Toeslag voor zaterdag en zondag omlaag

Het steekt de werknemers onder andere dat de bierbrouwer hen niet meer consignatievergoeding wil betalen voor het werken op onregelmatige uren. Ook zou de toeslag voor het werken op zaterdag en zondag omlaag gaan.

Misbruik van flexibel maatwerkrooster

Tot slot misbruikt Heineken het zogeheten flexibele maatwerkrooster om lagere onregelmatigheidstoeslagen uit te kunnen betalen. Het rooster is er voor het opvangen van seizoensgebonden pieken en dalen maar het concern propt er regelmatig een evenement als Vrienden van Amstel LIVE! in of een bedrijfsstop voor onderhoud.

Drie cao’s bij Heineken

Het ultimatum van de vakbond geldt voor alle bedrijfsonderdelen: Heineken Netherlands Supply B.V. (de brouwerijen met 1.200 werknemers), Heineken Nederland B.V. (de commercie met 527 werknemers) en Heineken Group met zo’n 1.850 werknemers. Zij hebben ieder een eigen cao. 

Ook kunt u raadplegen: https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/voedingsindustrie/2024/11/heineken-krijgt-deadline-voor-maandagavond-betere