(tekst: persbericht raadsfractie GroenLinks Leeuwarden op Liwwadders.nl)
Vanuit verschillende woonwagenlocaties kwam onze fractie ter ore dat bewoners tegen diverse problemen aanlopen. Vooral de niet heldere wachtlijst en het feit dat sommige mensen hier al meer als 10 jaar opstaan en het wegvallen van de contactlijnen met de gemeente werden genoemd. Hierop voerden Femke Molenaar en Pim Astro een aantal gesprekken en verdiepten ze zich in een aantal stukken, waaronder de VNG ‘Wegwijzer gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid’ (april 2021) en het rapport ‘Woonwagenbewoner zoekt standplaats’ van de Nationale Ombudsman (2017).
“Samen met een expert op het woonwagenbewoners uit onze achterban, Bram Arnold, hebben we ons verdiept in de Leeuwarder geschiedenis. We ontdekten dat er -in onze ogen- meer gedaan zou moeten worden om de belangen van deze bewoners tegemoet te komen! Daarom hebben we een aantal schriftelijke vragen opgesteld.”, aldus raadslid Femke Molenaar.
Als vervolg overweegt de fractie om deze problematiek te agenderen in de gemeenteraad. PvdA Leeuwarden en FNP hebben inmiddels al toegezegd een dergelijke agenda initiatief als medeindiener te willen steunen. De fractie heeft inmiddels ook contact opgenomen met Sabina Achterberg die als Voorzitter van de Vereniging Sinti Roma Woonwagen bewoners Nederland bereid is om haar kennis met de raad te delen.
1. Is het college op de hoogte van het verschijnen van de door het VNG opgestelde ‘Wegwijzer gemeentelijk woonwagen- en standplaatsen beleid’ (april 2021) en de hierin gestelde zorgplicht van gemeenten?
2. Is het college het met ons eens dat wij als gemeente Leeuwarden te weinig doen voor het welzijn en de rechten van de groep inwoners die in een woonwagen leeft of zou willen leven?
3. Is het college het met ons eens dat 14 jaar op een wachtlijst staan om in aanmerking te komen voor een standplaats niet conform het door de VNG opgestelde “binnen afzienbare tijd mogelijk is om voor een standplaats in aanmerking te komen”*1 is?
4. Kan het college onze bevinding onderschrijven dat er al enige jaren geen ambtelijk aangestelde ondersteuning of contactpersoon is voor deze bewoners?
5. Is het college het met ons eens dat het tijd is om deze situatie te herzien en te hervormen conform de eerder genoemde wegwijzer?
Ook kunt u raadplegen: https://www.liwwadders.nl/lange-en-niet-heldere-wachtlijst-voor-bewoners-woonwagens/