De GrienLinks- en PvdA-fracties in de Provinciale Staten stellen vragen aan het Friese college over het voornemen om het gebruik van magnesiumzout van het bedrijf Nedmag toe te staan bij het reduceren van stikstof.
Jochem Knol: “Het is de vraag of is afgewogen wat de eventuele neveneffecten van het toepassen van magnesiumzout zijn, zoals een toename van verzilting en de gevolgen voor ecologie en biodiversiteit. Het lozen van kwik en arseen op de Waddenzee door Nedmag met een verouderde milieuvergunning vinden wij namelijk niet zo verstandig.”
NOM: presentatie regeling stikstofreducerende maatregelen
De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) verzorgde in samenwerking met de betrokken partners op 6 oktober jl. bij de Dairy Campus in Leeuwarden een bijeenkomst over de uitvoering van de ‘Investeringsregeling reductie stikstof’. De drie noordelijke provincies hebben hiervoor in het kader van de ‘Versnellingsaanpak voor het nemen van stikstofreducerende maatregelen’ een gezamenlijk aanbod gedaan, waarna door het rijk 22,5 miljoen beschikbaar is gesteld voor agrarische bedrijven in de drie noordelijke provincies.
Tijdens de bijeenkomst werd aangegeven dat bekeken wordt of het sproeien van magnesiumzout op de RAV-lijst kan komen te staan en voor een van de volgende trances van de Investeringsregeling Reductie Stikstof in aanmerking kan komen.
Nedmag verouderde vergunning, loost arseen en kwik op Waddenzee
Tijdens de bijeenkomst werden door het Veendamse bedrijf Nedmag de onderzoeksresultaten gepresenteerd van het onderzoek naar het toepassen van magnesiumzout om de emissie van stikstof vanaf stalvloeren te voorkomen. Opvallend hierbij was dat bij het bespreken van de resultaten van het onderzoek niet werd gesproken over de eventuele neveneffecten van het toepassen van magnesiumzout, zoals een toename van verzilting en de gevolgen voor ecologie en biodiversiteit. Vorige week kwam ook naar voren dat Nedmag op basis van een verouderde milieuvergunning kwik en arseen loost op de Waddenzee.