Op paaszaterdag 20 april wandelde ik met de Sneker fotograaf Jeroen van der Kallen door het Workumer Nijlân en natuurgebied Stoenckherne. Hij maakte een mooie reportage, die in deze bijdrage wordt gepresenteerd.

Op een internetsite wordt het Workumer Nijlân als volgt omschreven:
Slechts 66 hectare telt het Workumer Nijlân aan de voet van de Friese IJsselmeerdijk. Klein in oppervlakte, maar groot in het aantal Rodelijst-planten. Eén van deze soorten is de harlekijn, een orchidee. Dit voorjaar telde Staatsbosbeheer ruim 1200 bloeiende exemplaren, een record. (https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=26385)

Wikipedia omschrijft Stoenckherne als een buitendijks gelegen kwelder- en natuurgebied tussen Workum en Hindeloopen, dat in 1982 werd aangemerkt als beschermd natuurgebied. (bron:https://nl.wikipedia.org/wiki/Stoenckherne)

De aanwezige strekdam in het natuurgebied leidt tot zandaanwas in het noordelijk deel van het natuurgebied Stoenckherne, een buffer voor de achterliggende slikplaten en rietgebieden. De aanpak is verder gericht op het vitaal maken van het riet, het creëren van slikranden en het realiseren van een gebied met natuurlijk peil, in combinatie met bredere watergangen. (bron: https://www.frieseijsselmeerkust.frl/maatregel/stoenckherne/)




Wiebe Dooper
Eerder verscheen:
https://www.brekt.nl/wandelen-tussen-workum-en-hindeloopen/