PvdA-wethouder Michel Rietman beschouwt de boombak als een middel om het centrum van de Waterpoortstad een fraaier aanzien te geven. Uiteindelijk lost de boombak de schijndood van de autoluwe binnenstad niet op. Dit speels geformuleerde maar niet irrelevante uitgangspunt interesseert Michel Rietman niet. Immers, de op wetenschappelijke basis geprogrammeerde onderzoeken van ruim betaalde onderzoeksbureaus geven aan dat steeds meer bezoekers de winkelstraten van Sneek bevolken. En dan is dat zo. Punt uit!
U voelt het al. Op een of de andere manier knelt het ergens. Bevindt de politieke cultuur van Súdwest-Fryslân zich in een overgangsfase naar een communistische heilstaat? In deze utopie zijn alle zusters, broeders, invaliden, partijleden en wie al niet meer, getransformeerd tot gelijke consumenten die in gepaste tred de Oosterdijk en Wijde Burgstraat passeren en tegelijk doffe etalages bekijken. Gelukkig ogen beide winkelstraten her en der nog een beetje fleurig en groen door in gearceerde vakken geplaatste boombakken.
Naast wethouder opereert Michel Rietman ook in het geheim als chef van het politbureau, district Súdwest-Fryslân, en lacht in zijn vuistje. Hij heeft via gewiekst spel de vroeger levendige binnenstad van Sneek in een comateuze toestand terechtgebracht. Het centrum is autoluw en nagenoeg winkelvrij. Pandjesbazen en vastgoedbonzen zijn daar wat blij mee. Zij verhuren appartementen, kamers en studio’s voor dikke prijzen. En voor ieder complex staat wat u al denkt: een gemeentelijke boombak van Michel Rietman!
Stap voor stap ontmoet Michel Rietman eindelijk zijn echte vrienden, waarmee hij zich al jarenlang identificeert: de financieel bevoorrechten van de stad Sneek. Op zijn verjaardag plaatsen de rijkaards dertien boombakken voor zijn woning. De clou ervan ontgaat de anders altijd zo pientere Michel Rietman. Hij lijdt aan immense zelfoverschatting veroorzaakt door het succesvol plaatsen van boombakken, die de schijndode situatie van de Sneker binnenstad net even heel anders doen lijken.
Wiebe Dooper