Een steeg is meestentijds een smal straatje, dat is duidelijk. Met name oude binnenstadjes zijn er dikwijls rijk aan, denk ook aan Leeuwarden en Harlingen. En aan Bolsward. We zullen ze nog dikwijls tegenkomen op onze stratenwandeling door de stad.
Het beroep ‘brouwer’ en het meervoud daarvan, ‘brouwers’, zal ook duidelijk zijn. Het gaat dan om een handelaar in gegiste alcoholische dranken, met name bier. Uit de schrijfwijze van deze naam valt op te maken dat deze steeg meerdere brouwers kende.
Zover ik heb kunnen nagaan, herbergde de steeg het gilde van de plaatselijke brouwers. Dit gilde zal ontstaan zijn tijdens de late middeleeuwen toen beroepsbeoefenaren zich gingen verenigen binnen een belangengroep (gilde) om zich stevig in de stedelijke maatschappij te laten vertegenwoordigen, waardoor een grotere invloed van de betreffende ambachtslieden kon worden uitgeoefend. Dikwijls hadden ze grote invloed op het plaatselijke bestuur en kregen een aparte ruimte, vaak een nis, toegewezen in de (r.k.) kerk.
Ten tijde van de kerkelijke hervormingen, die in Bolsward daadwerkelijk plaatsvonden tussen 1570 en 1580, werd de gereformeerde invloed op het bestuur bepalend. Daardoor werden privileges van de gilden verminderd, dan wel afgeschaft. In de loop van de 17e eeuw kregen ze opnieuw grote invloed, waarna ze verdwenen, rond 1800, ten tijde van de Franse overheersing.
Bolsward kende meerdere gilden, voor verschillende beroepen. Het is moeilijk te achterhalen welke dat in Bolsward waren en waar deze gevestigd zaten. Wel was de beroepsopbouw binnen die gilden meest gelijk: leerlingen (gezellen) dienden een beroepsopleiding te doorlopen om uiteindelijk als volwaardig (in dit geval) brouwer te worden erkend.
Beroepsnamen worden ook veel, zoals we vaak kunnen zien, gebruikt als achternaam. In dit geval dus Brouwer, maar ook Brouwers (‘zoon van een brouwer’). Denk daarnaast aan bakker, smid, hoedenmaker, kremer, metselaar, molenaar, schipper, schoenmaker, verver en visser.
Hoeveel gilden Bolsward kende en waar ze zaten, is onbekend.
De Brouwerssteeg is een tamelijk kort en smal straatje, tussen Grote Dijlakker en Laag Bolwerk. Mogelijk liep dit pad vroeger dood tegen het destijds nog aanwezige bolwerk, zodat het een doodlopende steeg was.
Een bekend stadgenoot, met een stal in de Brouwerssteeg, was Germ van der Weide, alom ‘Germen Knien’ genoemd.
En 10 jaar later ziet deze fraai opgeknapte stal van Germ van der Weide er zo uit. De alom gewaardeerde Bolswarder huisarts Pepi Huisman had daar de ruimte ingericht waar hij o.a. de jaarlijkse griepprik toediende, met na de prik een speciale traktatie.
© Willem Haanstra