Categorieën
Blik op Bolsward Bolsward Cultuur Geschiedenis

De aloude straatjes in de Bolswarder binnenstad: 6. BROEREPLEIN

door Willem Haanstra

In de loop van vele eeuwen hebben zich straten en straatjes, pleinen en steegjes gevormd in de oude Bolswarder binnenstad. Oorspronkelijk langs de natuurlijke waterloop waaraan de latere stad ontstaan is (nog te herkennen aan het water langs Dijlakker en Marktstraat), later ook op en langs andere oeverwallen en kwelderruggen, aangevuld met opgeworpen wierden. En die straten, stegen en pleinen kregen namen. Eerst met die vanuit de ‘volksmond’, soms al genoemd op onze oudste stadsplattegronden. Later, na 1851, werden ze officieel vastgelegd door het plaatselijke bestuur.

We lopen deze straatnamen, kort en op alfabetische volgorde, langs en trachten de geschiedenis ervan en wat achter die namen schuilgaat, te ontdekken. Oude foto’s, meest uit de collectie van Tonnie Siemonsma, begeleiden de teksten.

6. Broereplein

Deze naam is vastgelegd bij raadsbesluit in 1950. Daarvoor was de naam Hengstepad. In het stadsfries Hienstepaad. En daar weer voor o.a. ook De Perde Merckt genoemd.

De namen zijn passend voor deze ruimte bij het voormalige klooster der Franciscaner Minderbroeders. Wat van dat klooster nog slechts rest is de bijzondere kloosterkerk, de Broerekerk. Alle andere gebouwen en kloosterruimten zijn in de loop der tijd weggebroken of door brand verwoest. De kerk mag zich het oudste nog bestaande gebouw van de stad noemen.

Op die Broerekerk kom ik een volgende keer uitgebreid terug.

De tekenaar van deze kloosterkerk was Jan Bulthuis (Groningen 1750 – Amsterdam 1801). Van deze tekenaar zijn ongeveer tien tekeningen bekend met als onderwerp een aanzicht op Bolsward, de meeste van rond 1790.

De huidige naam Broereplein valt simpel te verklaren: het plein bij de Broerekerk. Het ligt aan de rand van een oeverwal van de Marne, in Bolsward nog duidelijk te herkennen als Hoogstraat en Heeremastraat. De wierde die daarop ontstond, zal oorspronkelijk dateren uit de jaren tussen 800 en 1000 na Christus.

Hoewel het nu afgebroken postkantoor van rijksbouwmeester Peters in het verleden aan de noordkant deel uitmaakte van het Hengstepad en vlak voordat het tot rijksmonument verklaard zou worden (dan zou afbraak uitgesloten zijn) op een kwalijke wijze werd gesloopt (zie hierover elders), was vroeger de relatie postkantoor/Broereplein vanzelfsprekend.

Het postkantoor van Peters nog in volle glorie, met telegraaftorentje  fier op de nok van het dak.

Hengstepad

De naam Hengstepad is wel bijzonder. Deze suggereert namelijk dat hier een pad liep waar paarden gebruik van maakten. Dat kan zeker het geval zijn geweest. Deze paarden konden dan afkomstig zijn uit het kloostercomplex zelf of, en dat lijkt aannemelijker, het pad kan gebruikt zijn door de paarden van het naastgelegen landadellijke geslacht van de Heerema’s of zelfs de Juwinga’s (Jongema’s), vanuit een iets verderop (hoek Kerkstraat/Jongemastraat) gelegen stins. Via dat ‘pad’ gingen ze dan naar een paardenwei, nabij het klooster.

In de late middeleeuwen en de 16e eeuw werden op het terrein aan de westkant van het kloostercomplex ook jaarlijkse paardenmarkten gehouden. Deze waren tot ver buiten Friesland bekend. Deze markten vonden plaats aan de noordwestkant van de kloosterkerk, tot aan het gebied van de Juwenga’s. Het kloosterterrein, inclusief de kloosterkerk, was omheind met een muur. Binnen die muur lag aan de zuidwestkant een begraafplaats. Deze werd het Kleine Kerkhof genoemd. Daarbuiten vond dus de paardenmarkt plaats.

Op dit gedeelte van de Atlas van De Robles, uit 1572, staat het kloostercomplex afgebeeld. Duidelijk is de muur rond het klooster aangegeven. Daarbinnen werd, aan de westkant van de kloosterkerk, een kerkhof aangelegd. Buiten de ommuring, aan de noordwestkant (links ervan op het kaartje,) vond dan de paardenmarkt plaats.
Buiten het kloostercomplex, het grachtenpatroon en de aarden omwalling met de Snekerpoort, staat een drietal gebouwen aangegeven: bovenaan de Capelle op de Post, dan de stins van het landadellijke geslacht van de Juwenga’s (op de verkeerde plaats ingetekend, moet naar rechts aan overzijde straat) en onderaan de Heerema State.

Tijdens de reformatieperiode, tussen 1570 en 1580, zal het klooster na felle plaatselijke strijd overgaan in reformatorische handen. Van het complex blijft slechts de kerk bewaard, en dan ook nog door ingrijpen tegen afbraak (1623) van een lid van de plaatselijke vroedschap, Johannes Heerma. In 1580 verlaten de laatste monniken het klooster, dat daarna, op de kloosterkerk na, wordt afgebroken.

In het hart van het eeuwenoude stadje Bolsward, aan een centraal liggend plein, zou je een aantal rijksmonumenten kunnen verwachten. Behalve, uiteraard, de Broerekerk is dat niet het geval. Het enige gemééntelijke monument aan het Broereplein, en wel dat hier op de foto staat, nummer 3, dateert van 1903. Het woonhuis vertoont kenmerkende facetten van huizenbouw rond de eeuwwisseling, zoals te herkennen aan de voorgevel die in een z.g. vernieuwingsstijl is opgetrokken. Overeenkomsten met het pand Bargefenne 11 zijn te herkennen (zie de straatnaam Bargefenne). Beide huizen kenden dezelfde architect.
Fotograaf Klaas Mol maakte in 1937 deze foto. Aan de zuidkant van het, toen nog, Hengstepad staat aan de linkerkant het in 1921 gebouwde pand waarin op de verdieping lange tijd de openbare leeszaal en bibliotheek zat. Het gebouw werd al snel Ons Gebouw genoemd en kende diverse functies, van horecagelegenheid tot theaterzaal. Naast de naam Ons Gebouw is een fraaie en kunstzinnige beeltenis komen te hangen.

De bijzondere huisjes rechts, aansluitend op Ons Gebouw, kennen een passende bouwstijl aan deze zuidkant van het plein. Het zou verstandig zijn om deze drie panden tot gemeentelijk monument te verklaren. Dan zouden vier gemeentelijke monumenten dit eeuwenoude plein aan de zuidkant begrenzen.
In de hoek van het plein bedreef Lootsma lange tijd een transport- (en meer) bedrijf. Alles in de jaren na de oorlog afgebroken. Vermeldenswaard is dat Grietje Lootsma-Smidstra (Kubaard 1908 – Bolsward 1973) daar lange tijd gewoond heeft. Zij was schrijfster van een aantal Friestalige boeken, waaronder ‘De ienlike wei’ uit 1961. Na afbraak van woning en opslagruimte verhuisde het echtpaar Lootsma in 1964 naar een pand aan de Snekerpoort, waar Grietje boeken bleef schrijven.
Nogmaals bovenstaande plek aan het Broereplein….
…. en de afbraak ervan. (foto Hessie Eizema)
Ook dit pand is al lange tijd geleden afgebroken. Op de foto is het 1933, en de poserende personen zijn broer en zus Boersma, die voor de oorlog hier woonden. Uiterst links is de Heeremastraat te zien.
Wie deze foto, gemaakt enige jaren voor 1900, bekijkt, zal ook moeten toegeven dat deze Broerekerk hoognodig aan een grondige restauratie toe was. Die zal dan ook enige jaren later plaatsvinden. Het klokkentorentje aan de voorkant van het dak zal dan definitief verdwijnen. Twee bakstenen paadjes leidden de kerkgangers naar de kerk. Sintels en modder vormden verder het pleinoppervlak.
Enige tijd voor de vorige foto gemaakt werd, zag de dan nog tamelijk ongeschonden kerk er zo uit. Het koepeltorentje is nu duidelijk zichtbaar. In 1779 is het oorspronkelijke kloostertorentje, bij het vernieuwen van het dak, verplaatst van het midden naar de voorkant van het kerkdak. Ruim 100 jaar later is het geheel verdwenen.
Opvallend is de neoclassicistische ingangspartij, passend in de uitbundig flamboyante gotiek van deze bijzondere voorgevel.

Veelzijdig gebruik

Het plein is in de loop der tijd, met name nadat rond de eeuwwisseling het wegdek verhard is, gebruikt voor diverse doeleinden: sportwedstrijden, kermissen, markten en andere evenementen.

In 1955 was het Broereplein de plek waar dat jaar het Heamiel plaatsvond.
Deze foto uit 1939 geeft aan dat hier ook kermissen werden gehouden.
Deze zeer klassieke Ford toont zich in 1920 in volle pracht op het Hengstepad, vlak voor de oude kloosterkerk. Eigenaar van deze door autohandelaar Wietze van der Werff (toen nog niet gevestigd aan de Harlingerstraat, maar in de binnenstad) geleverde auto was de huisarts Henricus Beekhuis (1872 – 1959). Deze maatschappelijk zeer betrokken persoon was o.m. de grondlegger van de Friese Rijwiel Elfstedentocht.

Voordat een kunstobject in het kader van het provinciale programma 11Fountains geplaatst gaat worden op het Broereplein wordt er in opdracht van het gemeentebestuur archeologisch onderzoek gedaan op de plaats waar een bronzen beeld geplaatst gaat worden. Daarna wordt de Vleermuis geplaatst en het plein heringericht.
Ter afsluiting deze sfeervolle foto van Tonnie Siemonsma uit 2020 van een met een vleermuis verrijkt Broereplein. Het zal rond de kerstdagen zijn geweest.
Deze Vleermuis, een robuust bronzen beeld, staat al een aantal jaren ’s zomers water spuwend op het plein voor de kerk. Het beeld, een afgietsel van het oorspronkelijke, is een creatie van de wereldberoemde Belgische keramisch kunstenaar Johan Creten (1963, Sint Truiden). Hij is thans woonachtig in Parijs. Er zijn weinig Bolswarders die een vleermuis verbinden aan de eeuwenoude Broerekerk. De Sint Maartenskerk heeft wel een duidelijke relatie met vleermuizen. Het beeld, al dan niet passend op deze plek, trekt veel toeristen en is een geliefd foto-object.

© Willem Haanstra
Bolsward, augustus 2024