In de loop van vele eeuwen hebben zich straten en straatjes, pleinen en steegjes gevormd in de oude Bolswarder binnenstad. Oorspronkelijk langs de natuurlijke waterloop waaraan de latere stad ontstaan is (nog te herkennen aan het water langs Dijlakker en Marktstraat), later ook op en langs andere oeverwallen en kwelderruggen, aangevuld met opgeworpen wierden. En die straten, stegen en pleinen kregen namen. Eerst met die vanuit de ‘volksmond’, soms al genoemd op onze oudste plattegronden. Later, na 1851, werden ze officieel vastgelegd door het plaatselijke bestuur.
We lopen deze straatnamen, kort en op alfabetische volgorde, langs en trachten de geschiedenis ervan en wat achter die namen schuilgaat, te ontdekken. Oude foto’s, meest uit de collectie van Tonnie Siemonsma, begeleiden de teksten.
4. Bargefenne
Op de bovenste uit 1890 staat een stukje plaatselijke geschiedenis prachtig weergegeven. Vlak voordat de oorspronkelijke waterloop, al lang geleden gecultiveerd tot een grachtje, gedempt gaat worden, zien we de straten aan weerskanten van de gracht nog als twee duidelijk gescheiden gedeelten. Daaraan komt in 1896 een eind: de gracht, en ook nog enkele andere in de buurt, wordt gedempt. De dan niet meer gescheiden gedeelten gaan verder onder de namen Dijkstraat, links op de foto, en Bargefenne, rechts. Het eerste rechter deel, van Marktplein tot Skilwyk, houdt wel de naam Dijkstraat.
Opvallend op de foto is ook de ligging van de oorspronkelijke tramrails, uiterst links, door dit gedeelte van de stad. Op de achtergrond is naast de grote stelpboerderij, waar nu de appartementen onder de verzamelnaam Heechhout staan, nog duidelijk de houten brug te zien die de verbinding was tussen de sinds 1874 (vestingwet) deels afgegraven aarden omwalling van Bolsward: die tussen het huidige Laag Bolwerk en de Stoombootkade.
Genoemde stelpboerderij werd in de eerste decennia van de 20e eeuw bewoond door de familie Kramer, een boerengezin. Daarna werd de ruimte zodanig ingericht dat er meerdere gezinnen in konden wonen. Het achterste gedeelte bleef wel in gebruik, als melkerij.
Naambetekenis
Een intrigerend woord, ‘bargefenne’. Want wat betekent dat eigenlijk?
Zo op het oog lijkt de verklaring voor deze ‘echte’ Bolserter naam, Bargefenne, simpel. Ze bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde substantieven (zelfstandige naamwoorden): barg (varken) en fenne (ven, een ondiep water waar in dit geval varkens zich vermaken). Een uithoek aan de rand van de stad waar op een boerderij varkens werden gehouden en een aangename waterplas aanwezig was voor deze dieren. Pas rond 1800 zullen aan de rand van deze fenne de eerste huizen verrijzen.
Zo zag ik de naamverklaring ook voor me, tot aan een jaar of twintig geleden. Het was Klaas Jansma die me aan het denken zette. Hij was bezig met een boek en hij wilde me het een en ander vragen. Hoe en waardoor we zo bij een Bolswarder straat terechtkwamen, ik weet het niet meer. Wat ik me nog wel goed herinner, was de verklaring die Klaas gaf aan deze naam. Volgens hem had het woord ‘barg’ niet te maken met een varken, maar kwam het van het werkwoord ‘bergen’, borgen, opslaan.
Het plaatselijke schippersgilde bezat op de plaats van de fenne een stuk land waar in schuren scheepsmateriaal opgeslagen lag, ‘geborgen’ dus. Daarmee is de naam historisch bekeken duidelijker, ook omdat elders deze benaming eveneens voorkomt. Daar komt bij dat op de oudste plattegronden van Bolsward te zien is dat vanuit de hoofdgracht door de stad, die langs Dijlakker, Marktstraat en Dijkstraat loopt, halverwege de Bargefenne een grachtje gegraven is, dat, met een korte zijtak, doorloopt tot aan het tegenwoordige Laag Bolwerk, toen nog de zestiende-eeuwse omwalling van de stad. Dat grachtje zal ongetwijfeld praktisch nut hebben gehad, omdat schepen daarmee een betere mogelijkheid kregen te laden en te lossen, evenals om te wenden en te keren.
Na een tijdje nadenken en het raadplegen van oude kaarten, kwam ik tot de conclusie dat deze voor Bolswarders wellicht merkwaardige verklaring wel eens juist kon zijn. Daarom gaf ik in het boek ‘Bolsward in namen’ (2006) beide genoemde verklaringen voor deze straatnaam. Met wel een uitgesproken voorkeur voor de tweede.
Spieker
Een andere bestemming van de ‘bargefenne’ is hoogstwaarschijnlijk geweest die van een voorraadschuur bij een boerderij waar voedsel lag opgeslagen om te dienen als reservevoorraad voor de Bolswarder bevolking. Een oude naam voor het latijnse woord ‘spicarium’ is ‘voorraadschuur van koren of, algemener, graan’. Ooit heette dat gebied de Spijker/Spieker, naar spicarium. Zie ook elders, o.a. in Harlingen.
Gemeentelijke monumenten
Nee, rijksmonumenten staan niet op de Bargefenne. Die zijn ook niet te verwachten aan een qua bebouwing nog betrekkelijk jonge straat. Wel is er een viertal gemeentelijke monumenten aanwezig. Het zijn de nummers 4, 11, 12 en 14 (bij nummer 13 kon je komen door een smal steegje door te lopen; het stond flink achter de rooilijn). Deze zijn alle gebouwd rond 1900. Drie ervan zijn thans horecagelegenheden, en wel de nummers 11,12 en 14.
© Willem Haanstra
Bolsward, augustus 2024