Categorieën
Bolsward Godsdienst Niet gecategoriseerd Politiek Sneek Súdwest Workum

CU-lijsttrekker Geartsje Horjus: ‘Het prijzen van God is lucht als je voor je verantwoordelijkheid vlucht’

Geartsje Horjus is de lijsttrekker van de ChristenUnie voor de raadsverkiezingen van aanstaande 16 maart. Ze is een christelijk geïnspireerd politica.

  1. Wat motiveert je wederom een nieuwe raadsperiode mee te maken voor de ChristenUnie?

Mijn motto is: ‘Het prijzen van god is lucht als je voor je verantwoordelijkheid vlucht’. Vanuit die drive wil ik de komende jaren mij inzetten voor de burgers van Súdwest-Fryslân. Immers je leeft niet alleen voor je zelf. Voor de mensen in je gemeente, maar ook de omgeving waarin we wonen is een verantwoordelijkheid van ons allen.

2. Ten aanzien van welke twee of drie vraagstukken opereerde de ChristenUnie de afgelopen raadsperiode opvallend succesvol?

De verkiezingen gaan over mensen, over u, jou en mij. Het gaat over het dagelijkse leven in SWF. Over wonen, de leefomgeving in de wijken, dorpen en steden. Over hoe we met de natuur omgaan, maar ook de zorg die inwoners soms nodig hebben en die we graag op maat willen aanbieden. Het gaat ook over hoe onze kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien; over goed onderwijs; over de integratie en participatie van onze ‘nieuwe inwoners’;  over een goed armoede beleid; over het verbeteren van de leefwijze van ouderen, zodat ze waardig ouder kunnen worden en hoe we de energietransitie kunnen versnellen.

Vandaar dat er een vijftal speerpunten zijn opgesteld:

Het versterken van de preventieve zorg voor jong en oud. Al jaren pleiten wij voor het gratis aanbieden van sport voor kinderen.

We zetten in op een versnelling van de energietransitie. Gezien de ontwikkelingen in de wereld moeten we daar echt werk van maken.

De integratie en participatie van de nieuwe inwoners moet worden vergroot.

Het vergroten van de mobiliteit in de dorpen, door middel van een ‘dorpsüber’ die gefinancierd wordt door de persoonsgebonden budgetten van de inwoners van het dorp.

Het realiseren van woningen, bijvoorbeeld tiny houses, voor zowel jongeren als ouderen. Dit bevordert de doorstroom van de woningmarkt.

3. De ChristenUnie heeft een helder christelijk profiel. Op welke wijze is dat een voordeel in de politiek? En in welk opzicht kan dat nadelig zijn?

De ChristenUnie gelooft dat mensen door God gemaakt zijn en dat Hij ons aan elkaar heeft gegeven om samen te leven. Om vanuit dat bewustzijn een samenleving, een ‘Mienskip’ te vormen. De ChristenUnie gelooft dat daarvoor geld en bezit minder belangrijk zijn. Het gaat vooral om zinvol leven, vrijheid en veiligheid. Dat blijkt uit onze normen en waarden.

In de Bijbel staat; ‘Heb je naaste lief als uzelf’. Dit gebod ondersteunt ons handelen binnen de gemeenteraad. Het gaat niet om ons eigenbelang, maar om de ander, de burger, zoveel mogelijk te dienen. Dit is een voordeel. We hebben geen nadelen ondervonden van ons christelijke profiel. 

4. Godsdienstige opvattingen worden vaak genegeerd in de harde politieke werkelijkheid. Op welke wijze kan de CU daar in Súdwest iets aan wijzigen?

Door duidelijk, eerlijk en oprecht te handelen zijn wij een betrouwbare partij. Ook ons taalgebruik kent normen en waarden. We gaan op een respectvolle manier met elkaar om. Dit verwachten we van de anderen ook. Een respectvolle manier van omgaan met de ander is bijvoorbeeld de raadsenquête van Empatec.

5. Hoeveel zetels verwacht de Cu op 16 maart minimaal te behalen en maximaal? Graag een korte verklaring van je inschatting.

Onze partij is optimistisch ingesteld. We verwachten minimaal weer twee zetels te behalen, maar hopen op vier. De gemeenteraad heeft nogal wat wijzigingen meegemaakt de afgelopen tijd en daarom denken wij dat wij als stabiele, betrokken en constructieve partij mogelijk vier zetels krijgen.

6. Is de CU klaar om aan te schuiven als collegepartij?  En hoe zie je dat in grote lijnen voor je?

Wij zijn er klaar voor om aan te schuiven als collegepartij. De samenwerking met de andere partijen is goed en we zien ook wel dat de ChristenUnie als een versterkende partij kan werken. Er zijn veel raakvlakken met andere partijen, zodat we elkaar zeker kunnen vinden in een nieuw college.

7. De CU maakt deel uit van het kabinet. Is daardoor de positie van de CU in Súdwest ook sterker geworden? 

De ChristenUnie maakt deel uit van het kabinet. Er is een groot verschil tussen landelijke en lokale politiek. De inwoners maken dat onderscheid soms niet en denken dat wij hetzelfde denken als de landelijke politiek. Jammer, want op lokaal niveau maken wij wel degelijk het verschil.  

8. Welke twee ontwikkelingen zullen de komende raadsperiode erg belangrijk zijn in Súdwest?

Allereerst zorg. Súdwest-Fryslân is in de beginjaren een voorbeeldgemeente in de regio geweest, maar in de afgelopen jaren is het niet goed gegaan. Maatwerk en kwaliteit van de geboden zorg moet voorop staan en het proces is ondersteunend en daaraan ondergeschikt. Dit willen wij graag weer terugbrengen en verder uitbouwen.

De huidige wijze van inkoop voor jeugd, WMO en beschermd wonen passen niet bij de maatwerkgedachte. Door overbelasting van het gebiedsteam en het uitsluiten van de meeste aanbieders zijn enorme wachtlijsten ontstaan. De ChristenUnie staat voor een systeem waarin noodzakelijke zorg voor een redelijke prijs weer vanzelfsprekend is en we elkaar aanspreken op kwaliteit en snelheid, in plaats van op procesbeheersing.

De tweede ontwikkeling is duurzaamheid. Wij willen zo snel mogelijk af van olie, gas en kolen en ruim baan maken voor schone energie. In de gemeente zijn meerdere kleine gaswinlocaties die in de komende jaren mogelijk in productie genomen gaan worden. Dit is niet de keuze van de ChristenUnie, maar wordt ons opgelegd door de Minister van Economische Zaken.

Wij zullen ons inzetten om de gevolgen van bodembeweging altijd te laten compenseren. Hiervoor is een goede nulmeting nodig. Energiebesparing in de industrie, gebouwde omgeving en mobiliteit wordt topprioriteit. Auto’s zonder uitstoot en energie neutrale huizen worden de norm, Isolatie, isolatie, isolatie. Materialen die God, als Schepper, ons geeft willen wij niet verspillen, maar terugwinnen en hergebruiken. Wij kiezen voor de bescherming van waardevolle natuur en een verantwoorde omgang met ruimte en landschap in Súdwest-Fryslân.

(Dit is deel 9 in de serie over de raadsverkiezingen in Súdwest-Fryslân)

WD