Categorieën
Columns Politiek

Afscheid van de evenredige vertegenwoordiging

Oudere gedachten over de democratie krijgen in ons land nieuwe actualiteit.

Door J.Th.J. van den Berg

In het hoofdlijnenakkoord van het kabinet-Schoof staat het een en ander over mogelijke wijziging van ons kiesstelsel, gericht op versterking van de regionale component. Dat is dan voornamelijk op aandrang van het Nieuw Sociaal Contract, maar de liefde voor de regio is minstens zo groot bij BBB. Niettemin, in de kern blijft het stelsel ongewijzigd, gebaseerd als het is op de evenredige vertegenwoordiging. Die werd ingevoerd in 1917 en is sedertdien in hoofdzaak ongewijzigd gebleven en intussen zo ongeveer heilig verklaard.

Zelfs pogingen om er met behulp van een kiesdrempel een bodem onder te leggen krijgen in het algemeen weinig steun. Het heeft alles te maken met de in Nederland breed aanvaarde opvatting over de betekenis van vertegenwoordiging. Maar dat is niet de enig mogelijke opvatting.

Vertegenwoordiging kan erin bestaan dat je in vertrouwen een persoon die er meer van weet dan jij de leiding over het politieke besluit­vormingsproces toevertrouwt. Bij voorbeeld, omdat je het in grote lijnen met hem of haar eens bent.

Leest u verder via: https://www.parlement.com/id/vmfxd900je5i/afscheid_van_de_evenredige_vertegenwoordiging