Op vrijdagochtend 7 oktober is de bekende Molukse veteraan en activist Leo Ambon Reawaruw overleden. Op zijn Facebookpagina staat de bevestiging dat hij ons verlaten heeft.
Vrijdagavond belde een goede bekende van Leo mij op over zijn dood. Deze Leeuwarder gaf aan dat je altijd op Leo kon rekenen. Ook voor een plotselinge verhuizing in de vroege ochtend. Leo was er.
Leo was een persoonlijkheid. In 1978 leerde ik hem kennen aan de lerarenopleiding Ubbo Emmius, die hij na korte tijd weer verliet. In de loop der jaren had ik slechts een of twee keer telefonisch contact met hem, totdat Leo een jaar of vijf geleden enkele keren deelnam aan een door mij opgezette debatgroep in Sneek.
De nabestaanden wil ik veel sterkte toewensen met dit enorme verlies!
Wiebe Dooper
Hieronder een citaat dat een groot deel van Leo’s activiteiten weergeeft:
De landelijk actieve stichting Maluku4Maluku wordt aangevoerd door veteraan Leo Reawaruw (zoon van een KNIL Ambonees) uit Leeuwarden, begonnen als eenmansleger. Reawaruw presteerde iets wat iedereen voor onmogelijke achtte. Hij opende het doofpot dossier “KNIL Ambonezen” van bijna zeventig jaar oud. Dit bracht hij onder de aandacht bij defensie en de Nederlandse regering. Vanaf het jaar 2017 is Maluku4Maluku erkend door alle Nederlandse autoriteiten als de belangenbehartiger van de Koninklijke Nederlands-Indisch Leger (KNIL) “Ambonezen” oftewel de Molukse gemeenschap in Nederland. Na 68 jaar kreeg deze bevolkingsgroep eindelijk de officiële status van veteraan. Met direct gevolg een ontvangst tijdens Veteranendag 2018 in het “Torentje” door minister-president Mark Rutte, en in de Ridderzaal in het bijzijn van de koning. Op het Binnenhof ontving KNIL veteraan Kipuw eindelijk zijn oorlogsmedaille uit handen van de Minister van Defensie Bijleveld, en daarna de felicitaties van de koning. Gevolgd door een defilé waarin (KNIL) veteranen Paliama en Bakarbessy een eresaluut van koning Willem-Alexander ontvingen. Maar daar bleef het niet bij, want Reawaruw ging met een delegatie van “KNIL Ambonezen” naar het Europees Parlement in Straatsburg. Waar een speciale expositie werd gehouden “Onze vergeten helden” waarin portretten van deze veteranen te zien waren.