Maarten Pennewaard, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, geeft een toelichting op zijn LinkedIn-pagina waarom de btw-verhoging van 9 naar 21% inzake sport, cultuur en boeken van tafel moet. In zijn tekst schetst Pennewaard een te florissante situatie van zijn krant.
Hebben we straks nog voldoende journalisten om verslag te doen van de gemeenteraad en lokale beleidsmakers kritisch te volgen? Dit is in zekere zin een tamelijk overbodige vraag omdat LC-journalisten de gang van zaken in Friese gemeenten in algemene zin volgen, maar de beleidsmakers bij lange na niet kritisch volgen. Voor wat betreft Súdwest-Fryslân heeft de LC tot op heden nagelaten een kritisch verslag of een onderzoek te doen naar de opzet en gevolgen van de autoluwe proef Sneek.
Kunnen we nog onderzoeksverhalen maken over grote kwesties in de regio? Zoveel bijzonder onderzoekswerk levert de LC tot op heden niet af. En dat gaat het ook niet worden in de toekomst, omdat deze krant al jarenlang merendeels oppervlakkige verhalen aanbiedt voor een in hoofdzaak vergrijsd lezerspubliek.
Wij maken ons zorgen over de gevolgen voor onze democratie. Deze zorgen mogen er zijn, maar de LC kan als grootste dagblad van Fryslân een veel grotere bijdrage leveren aan de democratie in dit landsdeel door de mening van gevestigde politici niet voor zoete koek te slikken.
Juist in deze tijd moet betrouwbaar nieuws voor iedereen toegankelijk blijven. Een te waarderen uitgangspunt, maar het nieuws in de LC is teveel gerelateerd aan de PvdA. Daarmee dient de politieke stellingname van de LC te worden gewantrouwd.
Tenslotte
De voorgenomen btw-maatregel gaat door toedoen van de Eerste Kamer voorlopig van tafel. Indien Schoof 1 een alternatieve bezuinigingsmaatregel vindt – en die zal er ongetwijfeld komen – is het definitief. En dat is een goede zaak, want de btw-maatregel is ronduit amateuristische politiek.
WD
Geraadpleegde bron:
LinkedIn-pagina Maarten Pennewaard, hoofdredacteur Leeuwarder Courant.