Persmededeling Raad van de Europese Unie, 26 september 2024 12:40
De Raad heeft een besluit aangenomen om namens de Europese Unie voor te stellen de beschermingsstatus van de wolf te wijzigen van streng beschermde diersoort in beschermde diersoort. Het voorstel zal worden behandeld op de 44e vergadering van de Permanente Commissie van het Verdrag van Bern. De Permanente Commissie beoordeelt de instandhoudingsstatus van plant- en diersoorten en komt in december 2024 bijeen.
De wolf komt op steeds meer plekken in Europa weer voor. De bedoeling is om meer flexibiliteit te bieden bij het aanpakken van de sociaal-economische uitdagingen die daaruit voortvloeien, zonder dat de wolvenpopulaties in de EU in gevaar komen.
De wolf en menselijke activiteiten: uitdagingen aanpakken
De wolf staat momenteel op de lijst van streng beschermde soorten (bijlage II bij het Verdrag van Bern). De partijen bij het verdrag moeten maatregelen nemen om de soort in stand te houden.
De wolvenpopulatie gaat al enkele decennia in stijgende lijn. De soort heeft zich met succes hersteld in Europa en het aantal wolven is in 10 jaar tijd bijna verdubbeld (van 11 193 in 2012 naar 20 300 wolven in 2023).
Deze voortdurende toename heeft geleid tot bepaalde sociaal-economische uitdagingen, met name wat betreft de menselijke activiteiten in de buurt van de wolvenpopulaties en schade aan vee. Volgens de meest recente gegevens van de lidstaten doden wolven in de EU jaarlijks meer dan 65 500 stuks vee.
Er wordt nu voorgesteld om de wolf in de lijst van beschermde soorten te plaatsen (dus in bijlage III bij het Verdrag van Bern). Dit betekent dat de wolf nog steeds met de nodige passende maatregelen moet worden beschermd. De exploitatie van de soort mag de populatie niet in gevaar brengen en moet voldoen aan wetenschappelijke en ecologische vereisten.
Volgende stappen
De Commissie zal het voorstel nu indienen bij het secretariaat van het Verdrag van Bern. Elke wijziging van het Verdrag van Bern moet door twee derde van de verdragsluitende partijen worden goedgekeurd. De wijzigingen treden vervolgens 3 maanden daarna in werking.
De gewijzigde beschermingsstatus zou in de EU niet onmiddellijk van toepassing zijn. Zodra de wijziging van de bijlagen bij het Verdrag van Bern in werking treedt, zal de EU de desbetreffende bijlagen bij de habitatrichtlijn – het Unierecht dat het Verdrag van Bern ten uitvoer legt – kunnen wijzigen om haar interne regels aan te passen.
Achtergrond
Het Verdrag van Bern, dat in 1979 is aangenomen en in 1982 in werking is getreden, is een internationaal verdrag onder auspiciën van de Raad van Europa dat tot doel heeft wilde planten- en diersoorten en hun natuurlijke habitats te beschermen.
De verdragsluitende partijen moeten zich houden aan bepaalde wettelijke verplichtingen, waarmee ruim 500 wilde plantensoorten en meer dan 1 000 wilde diersoorten worden beschermd.
Het besluitvormingsorgaan van het Verdrag, de Permanente Commissie, komt elk jaar in Straatsburg bijeen. De EU en haar lidstaten zijn partij bij het verdrag.
Op 20 december heeft de Commissie bij de Raad een voorstel ingediend voor een besluit tot aanpassing van de beschermingsstatus van de wolf. Wil de EU de beschermingsstatus van de wolf aanpassen op EU-niveau, dan moet eerst het Verdrag van Bern worden gewijzigd.
Leest u verder via: https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2024/09/26/bern-convention-eu-will-propose-changing-the-conservation-status-of-wolves/