Categorieën
Commentaar Sneek Súdwest

VERTREKKEND VOS-VOORZITTER JELLEMA: ER DIENT IETS TE GEBEUREN MET DE UITKOMSTEN VAN DE AUTOLUWE PROEF SNEEK

In de oktoberuitgave van GrootSneek komt vertrekkend voorzitter Sibold Jellema van de VOS (Vereniging Ondernemend Sneek) aan het woord. Bij voorbaat heeft interviewer Richard de Jonge de kool en de geit willen sparen. Een gemiste kans.

Het enige wat echt opmerkelijk in het verhaal is dat Jellema vindt dat er echt iets met de autoluwe proef moet gebeuren. ‘Als je een pilot doet, moet er met de uitkomsten iets worden gedaan.’ Spijtig genoeg wordt niet omschreven welke uitkomsten Jellema concreet bedoeld.

Het ideaalplaatje van de Singel uit 2023 en 2024. Is binnen dit perspectief nog ruimte voor ondernemers aan de Singel?

Jellema is zich bewust van de verschillende belangen in de VOS, die in 2017 ontstaat uit een fusie tussen Handel Industrie Sneek (HIS) en de Vereniging van Sneeker Zakenlieden (VSZ). Hij zegt daarover: ‘Best lastig om één algemeen standpunt in te nemen.’ De vertrekkende voorzitter had gerust iets kunnen zeggen dat met name de winkeliers in de binnenstad voornamelijk de dupe zijn van de invoering van de autoluwe proef en de gevolgen daarvan en niet de bedrijven op industrieterreinen.

Gelukkig beschikt Jellema over zelfkritiek: ‘Ik vind zelf dat ik als voorzitter wel eens iets te licht heb gedacht over de impact op individuele ondernemers en was dan teveel gefocust op het algehele belang, waardoor het tegen je gaat werken, zoals bij de pilot Autoluw.’ Jammer genoeg laat De Jonge hier de vertrekkend voorzitter geen voorbeelden noemen, dan wel zaken met enige betekenis omschrijven in het moeizame proces van het lokale verkeersexperiment.

© Eerdere kritiek uit de VOS op de autoluwe proef. Inzender BREKT.NL

Jellema heeft tegen andere bestuursleden gesproken met de woorden: ‘We staan hier als een blok en we hebben een mening. Maar je mag altijd op je mening terugkomen.’ Wat mij betreft wordt Jellema volgend jaar door verslaggever De Jonge in de gelegenheid gesteld op wat algemene inzichten terug te komen. Dan is de cirkel rond.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:

GrootSneek, nummer 10, 2024. Interview Richard de Jonge met Sibold Jellema.