Categorieën
Juridisch Landbouw Natuur en milieu Nederland

Groningse boeren spannen kort geding aan tegen minister Wiersma over fosfaatnorm in water

Door redactie Veldpost

Het Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer heeft namens 100 honderd aangesloten boeren in het noorden van Groningen een kort geding aangespannen tegen minister Femke Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur). De inzet van de zaak is de fosfaatnorm voor oppervlaktewater, waardoor boeren in het gebied beperkt worden in de hoeveelheid (kunst)mest die ze mogen uitrijden. Dit meldt RTV Noord.

De boeren stellen dat de fosfaatnorm voor hun gebied onjuist is, omdat er geen rekening wordt gehouden met de natuurlijke fosfaatbronnen, zoals kwelwater in de kustzone. Hierdoor wordt de norm voor fosfaat snel overschreden, terwijl dit komt door de natuurlijke achtergronddepositie. Volgens de boeren baseert het ministerie zich bovendien op verouderde meetgegevens, wat ertoe leidt dat een groot deel van het stroomgebied van waterschap Noorderzijlvest is aangemerkt als nutriënten verontreinigd gebied (NV-gebied). In deze gebieden gelden strengere mestregels, met als gevolg dat boeren minder mest mogen gebruiken.

Leest u verder via: https://www.veld-post.nl/artikel/1130894-boeren-spannen-kort-geding-aan-tegen-minister-wiersma-over-fosfaatnorm/