Categorieën
Columns

DROPWINKELIER HENK SCHRAM: WEINIG LOGISCHE UITLATINGEN OVER AUTOLUWE PROEF SNEEK

Het dropwinkeltje van Henk Schram is gevestigd in het hartje van de Sneker binnenstad aan het begin van de Scharnestraat. De winkelier toont zich voorstander van een geheel autoluwe binnenstad en dat is prima. Echter, in zijn argumenten zit weinig logica.

Op 17 oktober 2024 zegt Schram tegen de Omrop: Wij hebben veel meer omzet gekregen, maar ik kan lastig beoordelen of dat door de proef komt.

Een half jaar eerder op 20 april 2024 beweert de dropwinkelier nog wel dat het sinds de invoering van de autoluwe proef drukker is in zijn winkel is, want: Deze eerste vier maanden hebben we het smoordruk.

Screenshot Omrop-artikel van 17 oktober 2024.

Ook klaagt dropwinkelier Schram in oktober 2024 over de negatieve gevolgen van autorijdend verkeer in de binnenstad: Maar als je de deur opendoet en autogassen ruikt, dat is in ieder geval niet fijn.

Het is sneu dat Schram zo overgevoelig is voor uitlaatgassen, terwijl bij hem voor de deur geen autoverkeer langskomt. Over de Oude Koemarkt, enkele tientallen meters van zijn voordeur verwijderd, rijden er auto’s.

Bij middenstander Schram is het glas altijd half leeg. Lokale media kunnen straks rekening houden met klaagbrieven van hem over zijn ernstige allergie voor vogelpoep dat aan de rand van zijn dakgoot zich vastgeplakt. En wellicht belt hij ook het ziekenhuis dat de sirenes van ambulances te luid zijn afgesteld.

Bovenal is Schram ingesteld op goede verhoudingen met de gemeente Súdwest-Fryslân, omdat hij secretaris is van het bestuur Stichting Sneek van Weleer. Op de site van deze stichting staat:

Door subsidies, fondsen en donaties proberen we zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen om bepaalde projecten binnen deze stad in samenwerking met onze Gemeente aan te pakken en voor zover mogelijk in oude luister te herstellen. Het educatieve aspect en (moderne) kunst spelen hierbij binnen onze stichting een belangrijke rol.

De stichting leidt eigenlijk een slapend bestaan, want de laatste berichtgeving dateert van 20 februari 2023 en de laatste activiteit van september 2021:

Het is al weer een tijdje terug, om precies te zijn 11 september 2021 dat het bronzen monument ter nagedachtenis aan de Parkwachters is onthuld. We hebben natuurlijk een roerige periode achter de rug vanwege de corona pandemie maar wij als stichting blijven achter de schermen altijd in beweging. We gaan ons de komende periode richten op het opknappen van de dierenverblijven. In de afgelopen tijd zijn de binnen verblijven van de zangvogels aangepakt. Wij als stichting gaan nu met de Gemeente Sudwest Fryslan om tafel om te kijken hoe wij daar een rol in kunnen spelen zodat de sponsor- en subsidiegelden op de juiste wijze kunnen worden besteed.

De inzet van Schram voor de stad Sneek dient uiteraard te worden gewaardeerd en ook zijn stichting wordt flinke bedragen gegund van sponsoren en uit subsidiepotjes.

Toch kijk ik vooral uit naar het volgende interviewtje – over welk onderwerp dan ook – van Omrop Fryslân met dropwinkelier Schram. Misschien moet er een heuse documentaire over hem worden gemaakt. Dat levert ongetwijfeld dolkomische taferelen op.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/16918706/autoluw-centrum-verdeelt-de-snekers-even-terug-en-op-google-maps-kijken

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/16452024/verdeeldheid-over-autoluw-sneek-houdt-aan-de-een-heeft-meer-omzet-bij-de-ander-is-het-rustig

Eerder verscheen:
https://www.brekt.nl/hildegonda-sneek-mag-beretrots-zijn-op-dropwinkelier-henk-schram/