Categorieën
Commentaar Economie Politiek Sneek Súdwest

PVDA-WETHOUDER RIETMAN WIL VAN SNEEK EEN 15-MINUTENSTAD MAKEN

De proef van de autoluwe binnenstad Sneek, uitgevoerd door verantwoordelijk PvdA-wethouder Michel Rietman, heeft uiteindelijk tot doel van Sneek een 15-minutenstad te maken. De Colombiaans-Franse bouwkundige Carlos Moreno legde de basis voor dit concept.

De 15-minutenstad is een stedenbouwkundig concept waarbij burgers binnen 15 minuten lopen of fietsen toegang hebben tot alle basisbehoeften. De volgende zes worden onderscheiden: huis, werk, onderwijs, commerciële ruimtes, entertainment en gezondheidsvoorzieningen, aldus https://bolt.eu/nl-nl/blog/wat-de-15-minuten-stad-nu-echt-betekent/

Hierbij worden een serie uitgangspunten – afgeleid van bovenstaande site – ten aanzien van de beoogde 15-minutenstad Sneek verder toegelicht:

Er wordt gesteld dat de toegankelijkheid van essentiële dagelijkse voorzieningen wordt gegarandeerd door nabijheid. Dat valt voor Sneek zeer tegen, omdat ten eerste ziekenhuis Antonius dreigt te verdwijnen en de belangrijke KPN-winkel aan de Nauwe Burgstraat reeds permanent is gesloten. Beide voorbeelden kunnen wethouder Rietman niet zijn ontgaan.

FNP-fractievoorzitter Tsjerk Bouwhuis heeft onvoldoende affiniteit met het gebeuren in de Sneker binnenstad. © SWF

De nabijheid van voorzieningen, zowel in tijd als in afstand, beperkt de reistijd tot een minimum en vermindert de ecologische en economische lasten.

In verband met het verlies van voorzieningen dienen inwoners van Sneek juist langere afstanden af te leggen: mogelijk in de toekomst naar een ziekenhuis bij Joure en momenteel reeds naar een KPN-winkel in Heerenveen. Bovendien maken Snekers meer kilometers, omdat zij door de stremming van de Singel in de middagen dienen om te rijden.

De colleges van Súdwest-Fryslân staan dit verval aan de Kruizebroederstraat in het centrum van Sneek reeds jarenlang toe. © Jeroen van der Kallen

Stadsplanners geloven dat er een optimale stedelijke dichtheid bestaat die de infrastructuur in stand houdt en de leefbaarheid verhoogt.

Wethouder Rietman heeft tot op heden een amateuristische kijk op de infrastructuur van Sneek laten zien en beschikt over een technocratische signatuur. Alles van bovenaf willen regelen werkt goed door op gewenste schaalmodellen, maar lang niet altijd in de dagelijkse werkelijkheid.

Ook verval aan de Parkstraat en Badhuisgracht doet het college van Súdwest-Fryslân niets aan. Het zegt iets over de geringe betrokkenheid van burgemeester Jannewietske de Vries en haar wethouders bij Sneek. © BREKT.NL

Digitalisering in 15-minutensteden omvat technologische oplossingen zoals sensoren, big data analytics en cloud computing om het dagelijks leven te verbeteren. Het helpt de efficiëntie van het openbaar vervoer te verbeteren, de veiligheid van fietspaden te vergroten, de onderhoudskosten te verlagen en de stad duurzamer te maken.

Deze gang van zaken is van toepassing op zeer grote steden en niet op Sneek, een bescheiden provinciestad met een omvang van circa 35.000 inwoners. Bovendien is fietsen voor ouderen langs de Prins Hendrikkade op basis van shared space principes al een reeks van jaren onaantrekkelijk.

PvdA-fractievoorzitter Marijke Roskam heeft onvoldoende oog voor zorgen in de Sneker binnenstad. © SWF

De 15-minutenstad houdt diensten dichtbij en biedt dus volop mogelijkheden voor werkgelegenheid en economische groei in de directe omgeving. Minder tijd in het verkeer betekent ook minder verloren werkuren.

Dit gaat voor Sneek jammer genoeg niet op. Door het mogelijk vertrek van Antonius verliest de Waterpoortstad, een zeer grote werkgever. Daar komt bij dat de sluiting van twee sportwinkels, een bakkerij, een slagerij, naast de al bestaande leegstand, en de dreigende sluiting van nog meer winkels, het er voor de werkgelegenheid in het centrum van de Waterpoortstad in het geheel niet florissant uitziet.

Met name de collegepartijen PvdA en de FNP in Súdwest-Fryslân hebben zich onvoldoende verdiept in het hierboven geschetste proces. En daar zijn de inwoners van Sneek en het lokale bedrijfsleven rechtstreeks de dupe van.

Wordt vervolgd.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:

Alle cursieve tekstfragmenten zijn afkomstig van:
https://bolt.eu/nl-nl/blog/wat-de-15-minuten-stad-nu-echt-betekent/

.