Categorieën
Columns Humor

HILDEGONDA: ‘HEEFT STADSJEUGD GEEN HOOG IQ MEER?’

Gisteravond ontmoet mijn echtgenote Hildegonda eindelijk weer eens haar vrienden van bridgeclub Súdwest2030. Het gesprek gaat over de verschillen tussen jongeren uit de stad en het platteland. Heeft stadsjeugd geen hoog IQ meer?, vraagt Hildegonda zich af.

Murk-Laurentius, voorzitter van Súdwest2030, ziet met lede ogen aan hoe baldadige jeugd Sneek grootstedelijke vraagstukken bezorgt. Tot voor kort is Sneek een rustig provinciestadje. Door de oplopende sores in de Noorderhoek, en eerder die in Tinga, transformeert het sociale leefklimaat in Sneek naar dat van een gemiddelde Rotterdamse woonwijk.

Aukelien-Jannigje, de beste bridgespeler van Súdwest2030, ziet het ruimer. Relativeer toch de onrust van die Sneker belhamels. Veel zorgelijker is dat Randstedelijke jeugd stelt dat melk in een fabriek wordt gemaakt en een wolf lief en aaibaar is. Ze vindt dat onderwijs hierin een taak heeft door werkvormen in te stellen met als hoofddoel: kennisverrijking.

Adrianus-Rinke, de meest knusse kaartspeler van Súdwest2030, lacht om de berichtgeving uit de grote stad. Ach, stedelingen beweren dat boeren op klompen lopen en door soms aanwezige spanningen vergeten een netjes gestreken pyjama aan te trekken en dan maar slapen in een boerenkiel. Daaraan voegt hij op serieuze wijze aan toe: Mijn uit Utrecht afkomstige schoonzoon, sinds een halfjaar gediplomeerd boswachter op de Veluwe, rapporteert op aandringen van zijn chef hoeveel uitzonderlijke spinnenwebben hij in een bepaald type struikgewas telt. Onvoorstelbaar, toch! 

Antoinette-Pieteke, de penningmeester van Súdwest2030, heeft bepaalde statistieken over grote steden en platteland inzake IQ-onderzoek van jongeren erbij gepakt. Er valt niets significants over te melden, want de uiteindelijke verschillen lopen minimaal uiteen. Bovendien zijn in het plattelandsonderzoek ook kleinere steden onder de 30.000 inwoners meegenomen, zegt Antionette-Pieteke. En: Het enige onderscheid dat wel opvalt is dat de jeugd in de grote steden stelt dat predatoren, zoals wolven, met een goed ingerichte cursus binnen zeven dagen lieve huisdieren zijn.

Bridgers denken goed na.

Hildegonda concludeert dat stadse fratsen en onderwerpen van het platteland haar tot voor kort niet bezighouden. Het is voor ons als bridgeclub Súdwest2030 relevant om bruggen te slaan tussen jongere collega-kaartspelers uit bijvoorbeeld Noord-Groningen en Amsterdam. Volgens mij is bridge namelijk de enige denksport die hart en hoofd grondig verbindt.

Wiebe Dooper