Categorieën
Columns Politiek

NSC HEEFT AANT-JELLE SOEPBOER SNEL NODIG ALS POLITIEK LEIDER

Nieuw Contract Sociaal (NSC) staat er in politieke peilingen van de laatste maanden niet goed voor. Gepresenteerd verkiezingsonderzoek van Maurice de Hond op zaterdag 12 oktober wijst nog slechts vier Kamerzetels aan. Er is snel een nieuwe politieke leider nodig om de partij weer op de kaart te zetten. Wederom stel ik voor dat Aant-Jelle Soepboer, NSC-Kamerlid en vooraanstaand FNP-er, deze taak op zich neemt.

Aant-Jelle Soepboer voor It Provinsjehûs in de Friese hoofdstad. © BREKT.NL

Het is in het belang van NSC spijkers met koppen te slaan en Soepboer aan te stellen als politieke stuurman. De partij ontdoet zich dan van een verkrampte situatie. Ook is het beter voor het herstel van Pieter Omtzigt, die bij terugkeer in Den Haag een relevante rol als adviseur kan vervullen.

Soepboer is een zeer authentieke man met uitstraling en een realist uit het politieke midden. Daarnaast gaat hij flexibel om met de pers en beschikt over humor en relativeringsvermogen. Hoewel aan de kennis van Soepboer geen twijfel is, valt hij in tegenstelling tot andere NSC-Kamerleden niet onder de noemer dossiervreters.

Opiniepeiler Maurice de Hond zegt over de terugval NSC:
Bij NSC zegt nog maar 18% van de kiezers van november 2023 dat zij nu nog steeds NSC stemmen. Het verlies van deze partij gaat deels naar de PVV, deels naar het CDA, plus dat 20% van de NSC-kiezers aangeeft nu niet te weten waarop te stemmen. De partij trekt nog maar weinig nieuwe kiezers aan.

Een toekomstige rol als adviseur is binnen NSC, de beste optie voor Pieter Omtzigt. © Jeroen van der Kallen

Intussen toont Schoof 1 nogal wat zwaktes. Allereerst doet onervarenheid van zich spreken, doordat PVV, NSC en BBB voor het eerst aan een kabinet deelnemen. Daarnaast zijn met name de debatten over de beoogde asielmaatregelen niet van een bijster hoog niveau. En doen bewindslieden te vaak weinig intelligente uitspraken over dit dossier.

Mede gezien de peilingen hebben PVV, NSC, VVD en BBB geen belang bij het opblazen van Schoof 1. Wel is het zaak dat dit kabinet snel leert van gemaakte fouten. Gebeurt dat niet, dan gaat de kiezer weer naar de stembus.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:
https://www.maurice.nl/2024/10/13/electorale-dynamiek-dynamiet/