Categorieën
Commentaar Politie Politiek Sneek

PLAN OM ONRUST IN SNEEK AAN TE PAKKEN WERKT – NOG – NIET. BURGEMEESTER DE VRIES ONDERSCHAT ‘REBOELJE NOORDERHOEK’

PvdA-burgemeester Jannewietske de Vries informeert op donderdagavond 10 oktober tijdens de commissievergadering Bestjoer en Finansjes raadsleden over de ongeregeldheden in de Noorderhoek en de aanpak daarvan.

De Vries vertelt dat op woensdag 9 oktober een plan is gemaakt door politie, handhaving en gemeente om de onrust te beëindigen. Ook verwacht ze dat het deze donderdagavond rustig blijft en dat we de angel derút helle ha. De Vries vergist zich, omdat het wederom onrustig is. Ook op vrijdagavond loopt de boel weer uit de hand.

De burgemeester zegt verder dat er streng wordt opgetreden en gebiedsontzeggingen van negentig dagen worden uitgevaardigd. Op woensdagavond 9 oktober zijn er dertien jongeren meegenomen naar het politiebureau, vier aanhoudingen verricht en is met ouders gepraat, aldus De Vries.

112.Sneek.nl schrijft over donderdagavond dat veel jongeren op straat zijn, maar het beeld is rustiger dan de voorgaande avonden. In ieder geval wordt aan de Jancko Douwamastraat veel vuurwerk afgestoken en een fotograaf van de Leeuwarder Courant bedreigd.

Politietrailer die op vrijdagmiddag 11 oktober voor Poiesz Supermarkt in de Noorderhoek staat. Hierin wordt gepraat met omwonenden. © Jeroen van der Kallen

Het mediaplatform schrijft over vrijdagavond 11 oktober:
Al de hele avond is het wederom erg onrustig in de wijk. Er hangt veel jeugd op straat en er zijn blokken hout in de Jancko Douwamastraat gelegd. Vermoedelijk om op een zeker moment in brand te steken.

Ook hangt er een drone in de lucht die de gang van zaken registreert en omstreeks 21.30 uur komt een politiebus aangereden en drie personen worden aangehouden, aldus 112.Sneek.nl.

Het college van Súdwest-Fryslân toont onvoldoende maatschappelijk inzicht en besef wat eigentijdse jongerenproblematiek inhoudt. © SWF

Conclusie

Het staat vast dat er sinds twee jaar wangedrag van jongeren in de Waterpoortstad bekend is bij politie, handhaving en gemeente. Daar is onvoldoende op geanticipeerd en zijn klachten van burgers niet serieus genomen. Daarom staan de ongeregeldheden in de Noorderhoek niet op zich, maar zijn een gevolg van.

Burgemeester De Vries en haar wethouders hebben gedrag van een belangrijk deel van de jeugdsubcultuur in Sneek foutief ingeschat.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

Beeldverslag Commissie Bestjoer en Finansjes van donderdag 10 oktober 2024: https://sudwestfryslan.raadsinformatie.nl/vergadering/1136062

Informatie van 112.Sneek.nl





n.