Categorieën
Landbouw Natuur en milieu Onderzoek

Waterpeil verhogen heeft geen effect op biodiversiteit in Friese veengebieden

Door redactie Veldpost

Het verhogen van het waterpeil in Friese veengebieden lijkt geen effect te hebben op de biodiversiteit. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van ecoloog Tom Heuts van de Radboud Universiteit.

Zo’n tien jaar geleden werkten een aantal Friese boeren mee aan een experiment waarbij werd geprobeerd effecten van de drooglegging, zoals een teruggang in biodiversiteit, terug te draaien, terwijl de koeien er gewoon konden blijven grazen. Er werd daarbij geprobeerd om het ondergrondse waterniveau hoger te krijgen. Hierbij moet gedacht worden aan buizen met water die door een veld lopen of smalle greppels.

Het water steeg tot 35-60 centimeter onder de oppervlakte tijdens de zomer, maar uit het onderzoek van de ecoloog blijkt dat het verder niets deed. Heuts geeft uitleg in een persbericht: „We onderzochten of vegetatie die daar vroeger groeide, door de verhoogde grondwaterstand bijvoorbeeld weer terug zou gaan groeien. Ook keken we of de balans van voedingsstoffen in de bodem, zoals fosfaat wat in kunstmest zit, beter werd.”

Leest u verder via: https://www.veld-post.nl/artikel/1124306-waterpeil-verhogen-heeft-geen-effect-op-biodiversiteit-in-friese-veengebieden