Categorieën
Columns Humor

Burgemeester en strategisch vernieuwer Jannewietske de Vries lost de jongerencrisis in Sneek voortvarend op

Voor PvdA-burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslan is de maat vol. Ze accepteert werpen van zwaar vuurwerk en vernielzucht gedrag van jongeren in de fraaie Waterpoortstad niet meer. Aangezien ze ook terecht door de benoemingscommissie uit de raad een strategisch vernieuwer wordt genoemd, wil De Vries haar oplossend vermogen ten aanzien van de jongerencrisis in Sneek laten gelden.

Op woensdag 9 oktober verschijnt op politie.nl de volgende tekst van De Vries: Deze jongeren, waaronder jeugd vanaf 12 jaar, die met zwaar vuurwerk rondlopen, zijn een gevaar voor zichzelf én voor hun omgeving. Bovendien zorgen ze voor veel overlast. Dit gedrag is volstrekt onacceptabel en samen met de politie pakken we dit dan ook aan. Dit doen we met elkaar, maar ouders/verzorgers hebben hier ook een belangrijke rol in. We vragen hen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Samen zetten we ons in om de rust weer terug te brengen in de wijk. Iedereen moet hier altijd veilig over straat kunnen.

CdK Arno Brok wenst burgemeester Jannewietske de Vries geluk met haar herbenoeming. © SWF

Burgmeester De Vries zegt dat we de vraagstukken met elkaar oplossen. En dat is verstandig. Ouders c.q. verzorgers gaan natuurlijk aan tafel met de onwillige pubers praten. Op advies van De Vries wordt tijdens de gesprekken een beker halflauwe melk ingeschonken, want daar word je rustig van. De eindconclusie van ieder indringend familiegesprek luidt dat de pubers beloven geen rare dingen meer te doen.

Mocht het zo zijn dat ouders niet bij machte zijn een gestructureerd gesprek met opstandige kinderen te voeren, dan weet burgemeester De Vries binnen enkele ogenblikken zeer empathische gesprekscoaches aan te leveren. En deze professionals gaan in samenspraak met De Vries, doelbewust en systematisch voorbij aan het aloude spreekwoord zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Vanwege haar status van strategisch vernieuwer vaardigt burgemeester De Vries een noodplan uit om ietwat ontspoorde en toch deels ook weer sympathieke jongeren een arbeidsplek aan te bieden op een pluktuin. Tussen het groen en in de sfeer verkerend van een verhoogde biologische diversiteit, vermindert stelselmatig de onwillige attitude van Sneker jongeren, redeneert de analytische De Vries.

De briljante PvdA-wethouder Rietman geeft de pers toelichting. © Jeroen van der Kallen

Op aandringen van haar briljante wethouder en partijgenoot Michel Rietman krijgen de oudste belhamels, die zwaar vuurwerk afsteken, van burgemeester De Vries een spoedcursus aangeboden tot verkeersbegeleider van de autoluwe proef Sneek. Dat betekent zinvol actief lokaal bezig zijn. Hierdoor groeit het zelfbewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel van de jongeren, die van nature een goed hart hebben.

Burgemeester De Vries verwacht dat de rust snel in de Noorderhoek terugkeert, want haar aanpak is natuurlijk niet zomaar iets. Ze biedt de jongeren een in grote lijnen uitstekende toekomst en dat is lovenswaardig. Ten aanzien van eerdere zaken waarin De Vries wel eens missertje liet zien, presenteert ze in de toekomst een scherper en maatschappelijker bewust profiel. Het gaat voortaan echt minder om Jannewietske zelf, maar veel meer om de Snitser mienskip.

Wiebe Dooper