Categorieën
Cultuur Fryslân Geschiedenis

Koning in Leeuwarden voor werkbezoek over Friese taal en cultuur

Door Tresoar op Liwwadders.nl

Zijne Majesteit de Koning brengt woensdagochtend 16 oktober een werkbezoek aan Leeuwarden dat in het teken staat van de Friese taal en cultuur. Bij de Fryske Akademy, Tresoar en de Afûk gaat de Koning met Friezen in gesprek over de betekenis die de Friese taal voor hen heeft en over de elementen die de Friese cultuur kenmerken.

Het werkbezoek start bij de Fryske Akademy en hier staan de ontwikkeling van het Fries tot officiële taal en het wetenschappelijk onderzoek naar de Friese taal, geschiedenis en cultuur centraal. De Koning spreekt met een gedeputeerde van de Provincie, met de directie en met een aantal onderzoekers van het instituut over het belang en de uitwerking van de ‘Bestjoersôfspraak Fryske Taal en Kultuer’. Hierin is vastgelegd hoe het Rijk en de provincie Fryslân de komende jaren werken aan de bescherming en de bevordering van de Friese taal en cultuur. Ook vertellen de wetenschappers over hun onderzoek op het gebied van de Frisistiek en over de samenwerking met partners in binnen- en buitenland.

Programma bij Tresoar

De Koning wandelt naar Tresoar en krijgt hier toelichting op een aantal stukken uit de collectie. Bij Tresoar is het verleden van Friesland opgeslagen in een archief, een bibliotheek en een museum. In de studiezaal wordt een wettekst in het Oudfries voorgedragen waar een Friese dichter vervolgens op reflecteert. Aansluitend woont de Koning een deel van een kindercollege bij uit het lesprogramma ‘Draadjes naar het verleden’. Medewerkers van Tresoar en de leerlingen hebben een voorwerp uitgekozen dat belangrijk voor hen is en waar een verhaal aan vastzit dat personen en gebeurtenissen in het heden en uit het verleden verbindt. In het lesprogramma gaan leerlingen op zoek naar deze verhalen en naar het draadje dat hen verbindt met het verleden.

Het bezoek aan opleidingsinstituut en uitgeverij  Afûk start met een rondleiding door de winkel. Dan volgt een toelichting op de collectie boeken in en over het Fries en Friesland en op de activiteiten op het gebied van kinderliteratuur. Het werkbezoek wordt afgesloten met een gesprek over de betekenis van het Fries in het dagelijks leven. Een ervaringsdeskundige uit de GGZ vertelt over het belang van de Friese taal in de zorg, een taaltrainer licht de verbinding tussen taal en identiteit toe en een student die Fries als keuzevak heeft gevolgd vertelt over het gebruik van de Friese taal door jongeren. In het afsluitende gesprek komen ook het gebruik van het Fries in de rechtspraak en bij contact met de politie aan bod.

Tresoar is op woensdag 16 oktober gewoon open voor publiek. Wel kan de dienstverlening ’s ochtends iets anders zijn door het bezoek van de Koning

Ook kunt u eventueel raadplegen:
https://www.liwwadders.nl/de-koning-wandelt-naar-tresoar-en-krijgt-hier-toelichting-op-een-aantal-stukken-uit-de-collectie/